Lemmikkieläimet taloyhtiössä

Kaupungistuminen on tuonut lemmikkieläimet, varsinkin koirat ja kissat kerros- ja rivitaloihin. Haltijoilleen niistä on monenlaista iloa, mutta vähemmän eläinrakkaita ne saattavat ärsyttää.

Meitä on kysymyksellä lähestynyt myös perhe, jossa on varhaisiän astmaa sairastavia lapsia ja jossa vanhemmatkin saavat herkästi erilaisia allergisia oireita. Heidän naapuriinsa on juuri muuttanut perhe, jolla on sekä koira että kissa. Huolestunut perhe kysyy, voidaanko taloyhtiössä kieltää lemmieläimet, jos enemmistö olisi sen kannalla.

Voiko osakkaiden enemmistö kieltää lemmikkieläimen pitämisen taloyhtiössä?

Suomen Kiinteistöliiton lakimies Sirkka Terho vastaa:

"Normaalissa taloyhtiössä ei lemmikkieläinten pitämistä voida kokonaan kieltää, sillä se katsottaan liialliseksi normaalielämän rajoittamiseksi. Tästä on 1970-luvun alusta korkeimman oikeuden ratkaisu, jossa katsottiin, että vaikka taloyhtiön järjestysmääräyksiin oli lisätty tämmöinen lemmikkieläinten pitokielto, se ei kuitenkaan sitonut osakasta, joka halusi ottaa itselleen koiran."

(Korkeimman oikeuden ratkaisu 15.12.1970 nro 2807)

Tilanne olisi kuitenkin erilainen, jos kyseessä olisi jonkinlainen palvelutalo tai vaikkapa allergiatalo tai muu sellainen erityinen yhtiö, jossa yhtiöjärjestyksessä rakennukselle on määrätty tämä erityinen käyttötarkoitus. Silloin voitaisiin ajatella, että sen perusteella kiellettäisiin eläinten pitäminen.

Voidaanko vuokrasopimukseen laittaa ehtoa, että lemmikkieläimet eivät saa tulla mukaan?

"Tässä asiassa lähtökohtana on puolestaan normaali sopimusvapaus. Jos vuokranantajalla on jokin järkevä peruste kieltää eläimen pitäminen - vaikkapa se, että huoneistossa on hyvät parkettilattiat, tai hän itse on allerginen ja aikoo itse muuttaa huoneistoon joskus myöhemmin - niin kyllä sopimukseen voi sisällyttää ehdon vaikkapa siitä, ettei siellä saa pitää kissaa tai koiraa."

Koiran haukuntahan on potentiaalinen häiriötekijä - milloin voidaan ajatella, että se on liian häiritsevää normaalin asumisen kannalta?

"Tässä pitäisi soveltaa niin sanottua objektiivista arviointia. Siinä ei lähdetä liikkeelle siitä, mitä joku yksittäinen naapuri ehkä kokee häiritseväksi vaan siitä, kuinka tilanne yleisesti koettaisiin häiritseväksi. Tälläinen tilanne voisi syntyä esimerkiksi silloin, jos koira haukkuisi yöaikaan toistuvasti niin että naapurit heräävät."

Mutta tämmöistä päivittäistä haukkumista pitäisi sietää sitten enemmän?
"Tietysti sekään ei ole hyväksyttävää, jos koira aivan jatkuvasti haukkuu. Kohtuullinen häiriö pitää kyllä kuitenkin sietää normaalielämään kuuluvana."

Jos haukkuminen kuitenkin koetaan kerta kaikkiaan kohtuuttoman häiritseväksi, minkälaisia sanktioita voisi olla käytettävissä?

"Asunto-osakeyhtiölain kannalta mahdollinen toimintamuoto on se, että jos varoitusten jälkeenkään asiassa ei päästä parempaan lopputulokseen, jopa huoneiston ottaminen yhtiön hallintaan on mahdollista. Ja tämähän on mahdollista enintään kolmen vuoden ajaksi yhtiökokouksen päätöksellä."

(Asunto-osakeyhtiölain 81 § 1 momentti kohta 4)

Jos huoneistossa asuukin vuokralainen, silloinkin yhtiö voi kyllä antaa osakkaalle varoituksen hallintaanotosta ja viime kädessä mennä hallintaanottoon. Yleensä menettelytapa on kuitenkin se, että osakas lähtee itse selvittämään, pystyykö hän irtisanomaan tai purkamaan vuokrasopimuksen ja asia ratkeaa sitä kautta.

Uusi järjestyslaki tulee voimaan 1.10.2003

Mitä tulee lemmikkieläinten liikkumiseen taloyhtiön alueella tai sen lähettyvillä, siihen asettaa entistä selkeämmät rajat lokakuun alussa voimaan tuleva uusi järjestyslaki. Sen mukaan esimerkiksi koira on aina pidettävä kytkettynä taajama-alueella. Taloyhtiön suljetulla piha-alueella niin ei tarvitse tehdä, mutta vartioimatta koira ei saa sielläkään kulkea.

Sekä koirasta että kissasta on tässä voimaan tulevassa järjestyslaissa erikseen määräys, että kumpikaan ei saa päästä vartioimatta esimerkiksi lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle tai uimarannalle tai muulle vastaavalle alueelle, joita laissa on lueteltu.

Lisää kerros- ja rivitaloasumista koskvia kysymyksiä voi lähettää toimitukseemme ruudussa näkyviin osoitteisiin. Ne löytyvät myös nettisivuiltamme. Viikon päästä aiheena on hissin rakentaminen vanhaan taloon.

Lue myös:

    Uusimmat