Lelusalakuljettaja Rami Adhamin tapauksen käsittely alkaa hovioikeudessa – tuomittiin käräjillä ehdottomaan vankeuteen

1:45
Rami Adham kiisti väärinkäytökset käräjäoikeuskäsittelyn yhteydessä.

Helsingin hovioikeus aloittaa tänään lelusalakuljettajana tunnetun Rami Adhamin tapauksen käsittelyn. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi hänet marraskuussa 2018 kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Käräjäoikeuden mukaan Adham keräsi laittomasti yli 300 000 euroa Suomi–Syyria-yhteisölle ja käytti osan rahoista itse. Käräjäoikeus tuomitsi hänet muun muassa rahankeräysrikoksesta, kirjanpitorikoksesta ja useista väärennyksistä. Rikokset ajoittuvat vuosiin 2014–2016.

Käräjäoikeus katsoi muun muassa, että Adham käytti rahankeräyksellä saatuja varoja siirtolapuutarhamökkinsä hankkimiseen. Adham itse kertoi oikeuden istunnossa, että mökki oli hankittu erään hänen sukulaisensa rahoilla eikä keräysvaroilla.

Pääosa kerätyistä varoista vaikuttaa käräjäoikeuden mukaan menneen avustustarkoituksiin Syyriassa. Oikeuden mukaan ei ole ainakaan näyttöä siitä, että rahaa olisi kerätty pelkästään henkilökohtaisessa hyötymistarkoituksessa.

Useita tuomioita jo vuonna 2017

Sekä Rami Adham että kaksi muuta käräjäoikeudessa tuomittua ovat valittaneet hovioikeuteen. Myös syyttäjä on valittanut. Hovioikeus on varannut suulliseen pääkäsittelyyn useita istuntopäiviä.

Vuonna 2017 Adham tuomittiin ehdolliseen vankeuteen muun muassa veropetoksesta, kirjanpitorikoksesta, kiristyksen yrityksestä sekä kahdesta pahoinpitelystä. Hän valitti tästä tuomiosta hovioikeuteen, mutta perui valituksensa myöhemmin.

Ennen poliisin tutkintaan ja oikeuteen joutumistaan Rami Adham tuli tunnetuksi avustustyöstään sisällissodan repimässä Syyriassa. Hän kuljetti Syyrian rajojen yli ruokaa, vitamiineja, lääkkeitä ja leluja. Syyrialaistaustainen Adham on asunut Suomessa noin 30 vuotta.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja