Leikkipaikkojen tiukat määräykset kirpaisevat – itse tehdyt keinut käyttökieltoon

Jos taloyhtiö tai kyläyhdistys haluaisi rakentaa lapsille keinuja ja hiekkalaatikoita, se ei enää onnistu nykymääräyksillä. EU:n kriteerit lasten leikkipaikkojen turvallisuudelle ovat sitä luokkaa, että niiden tulkitsemiseen tarvitaan ammattilaisia. Niinpä lähes kaikki leikkipaikat syntyvät tänä päivänä valmiista osista, jotka korkeintaan kootaan itse.

– Näiden määräysten mukaan rakentaminen olisi ollut käytännössä mahdotonta, on siinä lainsäädäntöä niin paljon. Mekin kokosimme talkoilla valmiit tuotteet, kertoo Väli-Kannuksen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Timo Korvela.

Itse välineiden rakoset, askelmat, korkeudet ja materiaalit on tarkasti määritelty. Kokoamisessa ja maapohjien rakentamisessa on siinäkin lukuisia määräyksiä. Alusrakenteen soran kivien halkaisija ja hiekan laatu on oltava millilleen oikein: hiekan on oltava seulottua turvahiekkaa, jossa ei ole kivenmuruja.

– Sellaista ei täältä edes saa! tuiskahtaa hankekoordinaattori Anja Jussila Kannuksen kylien kehittämishankkeesta.

Kuntien terveystarkastajat kiertävät tarkastamassa kaikki yleiseen käyttöön rakennetut leikkipaikat, eikä niille anneta käyttölupaa, elleivät ne täytä kriteereitä. Monet olemassa olevat, talkoilla rakennetut keinut ja liukumäet onkin asetettu käyttökieltoon.

Määräykset toimivat vain osin

Kuntien korjaamohalleilla rakennettiin ennen itse keinuja, hiekkalaatikoita ja liukumäkiä päiväkotien ja koulujen pihoille. Se oli työllistävää ja edullista kunnalle.

– Se on muuttunut pikkuhiljaa. Enää tehdään ehkä joku pieni hiekkalaatikko, kaikki isommat välineet tilataan valmiina, kertoo Kokkolan kaupungin puisto- ja liikunta-aluepäällikkö Terho Lindberg.

Kaupungit ovat luopuneet jo käytännössä kokonaan leikkivälineiden valmistuksesta. Hintaa valmisvälineille tulee lisää, mutta vahingon sattuessa selusta on turvattu.

– Jos nyt mennään oikeusprosessiin asti ja siellä sitten pohditaan, että onko tehty asetusten mukaan, niin kyllä siinä vahvemmilla on, jos EU-direktiivit on täytetty, sanoo Lindberg.

Joskus määräykset silti sapettavat, sillä ne soveltuvat Suomen oloihin vain osin.

– Jokainen tietää, että Suomessa on puoli vuotta jäässä kaikki paikat. Siihen jäähän kun tipahtaa niin se on sama vaikka siellä olisi pumpulia alla, tietää Lindberg.

Omaperäiset välineet historiaan

Vielä takavuosina Suomessa näki omaperäisia keinuja, puuhevosia, köysiratoja ja liukumäkia kesäkahviloiden ja kylien keskustoissa. Nyt tällaisten rakentaminen vaatii tarkkaa tietämystä, jotta terveystarkastaja voi hyväksyä rakennelmat.

Väli-Kannuksen kylälle lakkautettavan koulun pihapiiriin saatiin lopulta hieno leikkipaikka ja uusi kaukalo valmiiksi. Talkootunteja tarvittiin, vaikka osat tulivat valmiina. Edessä on vielä terveystarkastajan hyväksyntä.

– Sekin maksaa sata euroa, päivittelee Anja Jussila.

Lapset testaavat uutta leikkipaikkaa jo täyttä häkää.

– Entisessä narut oli nirhautuneet ihan poikki ja puut ihan lahot, kiikku oli ruosteinen ja kaukalosta meinas laidat kaatua päälle. Tää on hyvä, kiittelee Tuukka Syrjälä.

Lue myös:

    Uusimmat