Leijonien tähti on takonut hirmujälkeä Euroopassa – ympäriltä jaettu ”NHL-neuvoja”, pää pysynyt kylmänä

Video: Sakari Manninen Leijonien tuoreesta NHL-vahvistuksesta Mikael Granlundista: "Kova lisä"

Teemu Hartikainen, 32, on yksi Suomen joukkueen tähtipelaajista perjantaina alkavissa MM-kotikisoissa. Hartikainen on takonut jo useiden vuosien ajan hurjaa jälkeä KHL:ssä. Se on jättänyt pinnalle polttavan kysymyksen: olisiko hän voinut tehdä vahvan uran myös NHL:ssä? Hartikaisen mukaan hän on saanut ympäriltä NHL:ään liittyviä ohjeita. Pää on pysynyt kylmänä.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Hartikaiselle jääkiekon MM-kisat eivät ole olleet mikään jokakeväinen juttu. Ei suinkaan, vaikka hän on pelannut viimeiset yhdeksän kautta Euroopassa.

Hartikainen saa nyt vyölleen uransa toiset MM-kisat. Edellisen kerran hän oli mukana keväällä 2015 Tshekin Ostravassa ja Prahassa.

– Eri keväinä on ollut eri juttuja. Paljon on kaikenlaisia asioita tapahtunut. Nyt ollaan täällä ja kun kotikisoissa pääsee pelaamaan, niin mikäs sen hienompaa. Kyllähän näissä on mielellään mukana, jos vain paikat ovat kunnossa ja on niin fyysisesti kuin henkisesti siinä iskussa, että pystyy tulemaan. Ei näihin karkeloihin kannata riippakiveksi tulla. Näissä on joka vuosi niin kova taso, kun jätkät lähtevät innoissaan pelaamaan pelejä. Nyt itsellä oli sama fiilis, niin silloin oli hyvä hypätä mukaan, Hartikainen sanoo MM-historiastaan ja nykyhetkestä MTV Urheilulle.

Hartikaisen kauteen on mahtunut iso käänne. Helmikuun olympialaisten jälkeen hän ei pelannut yhtään seurajoukkueottelua – Venäjän Ukraina-hyökkäyksen takia.

Kun sota alkoi, Hartikainen päätti jättää KHL-seura Ufan.

Täten hän liittyi jo varhaisessa vaiheessa Leijonien MM-leiriryhmän mukaan.

– Tuon myötä sai keväälle vähän tekemistä ja pääsi taas pukukoppielämään kiinni. Ihan tarpeeseen tuli tuo edeltänyt treeni- ja pelijakso tuossa. Siinä kuitenkin ehti olla viiden viikon pelitauko ennen leiritystä. Oli hyvä tietää, että kaikki on varmasti kunnossa kisoja ajatellen, Hartikainen sanoo pitkästä leirityksestä.

Nyt h-hetki on jo aivan oven takana. MM-pelit käynnistyvät perjantaina, kun Suomi kohtaa iltaottelussa Norjan.

– Huomaa, että tempo on ruvennut treeneissä nousemaan, kun pelit lähestyvät. Joukkueessa on ollut hyvin odottavainen fiilis jo viimeisten puolentoista viikon ajan. Kaikki haluavat panostaa näihin peleihin, Hartikainen kuvailee.

NHL?

Hartikainen ponnisti aikanaan SM-liigaseura KalPan riveistä maailmalle. Hän lähti kesällä 2010 Kanadaan, liityttyään Edmonton Oilersin vahvuuteen.

Seuraavien kolmen kauden aikana Hartikaista siirreltiin NHL:n ja AHL:n välillä. Se riitti ja hyökkääjä päätti palata Eurooppaan.

Sen jälkeen Hartikainen on edustanut yhtä ja ainutta seuraa: Salavat Julajev Ufaa. Siellä tahti on ollut hirmuinen.

Neljä vähintään 40 pisteen kautta, yksi yli 60 pisteen (2020–21, 28+36=64) ja asema KHL:n tähtipelaajien joukossa.

Isokokoisen, vahvan jässikän kohdalla kysymykset ovat liittyneet siihen, että olisiko hänen pitänyt jäädä Pohjois-Amerikkaan tai pitäisikö Hartikaisen olla NHL:ssä.

– On ollut mahtavaa pelata Venäjällä, missä olen yrittänyt repiä kaiken irti itsestäni. Ei mulla ole jäänyt NHL:n suhteen mitään hampaankoloon. Olen tyytyväinen siihen, mihin olen saanut itseni pelattua Venäjällä ja minkälaisen uran olen siellä vetänyt, Hartikainen sanoo.

Hartikainen itse ei ole pyöritellyt klassista ”mitä jos” -kysymystä päässään. Ne, kysymykset, ovat tulleet ympäriltä.

– Olen tykännyt pelata Venäjällä ja siellä peli on kulkenut. Muut ovat kyselleet sitä, että miksi et pelaa änärissä ja jopa neuvoneet, että mitä pitäisi tehdä. Ehkä tässä itse kuitenkin tietää parhaiten sen oman tilanteensa, Hartikainen pohtii.

– Olen pystynyt elämään tuon kanssa ja on ollut mukava pelata, niin mikäs siinä.

Kathellaan ihan rauhassa

Venäjän sotatoimet johtivat siihen, että suurin osa maassa pelanneista suomalaispelaajista palasi nopeasti takaisin Suomeen. KHL:ssä pelaamisen yllä on iso kynnys – ennen kaikkea moraalisten kysymysten takia. Voiko pelaaja pelata sarjassa, joka on rakennettu pönkittämään Venäjän eli hyökkäyssodan aloittaneen maan propagandaa.

Hartikaisen mukaan hän ei vielä tiedä, että missä hän aikoo jatkaa pelaamista.

– Keskittyminen on nyt täysin näissä MM-kisoissa. En aio haaskata sekuntiakaan siihen, että miettisin ensi kauden osoitetta. Se on sen ajan päätettävissä, sitten kun se aika tulee. Iso juttu kevään aikana on ollut se, kun on huomannut, miten kipinä jääkiekkoa kohtaan on noussut. Pelaaminen on niin hemmetin mukavaa, että eiköhän ura varmasti jatku vielä. Mutta missä, sitä ei tiedä vielä.

Hartikainen on puhunut avoimesti siitä, että hän haluaa jossain vaiheessa palata synnyinseudulleen Kuopioon.

– Jossain vaiheessa, kyllä. Sekin (KalPassa pelaaminen) on yksi vaihtoehto, mutta onko se sitten tämän hetken juttu – sen näkee kesällä. Vai onko vielä halua pelata ulkomailla.

– Tuo päätös saa kypsyä ihan rauhassa, Hartikainen toteaa rauhallisin mielin.

Lue myös:

    Uusimmat