Leijonien NHL-lupaus pääsi jo maukkaan hetken äärelle – sitten kirosanat lentelivät

Tulosruutu: Leijonat hävisi Ruotsille, kahteen päivään 11 päästettyä maalia

Ville Koivunen, 20, oli yksi Leijonien monista ensikertalaisista juuri päättyneessä Karjala-turnauksessa. NHL-seura Carolina Hurricanesin lupaus meinasi saada heti maalihanat auki uusissa ympyröissä. Loistosauma kääntyi kirosanojen päästelyyn.

Koivunen teki A-maajoukkuedebyyttinsä lauantaina, kun hän oli mukana Leijonien Tshekki-ottelun kokoonpanossa. Juonikas hyökkääjä väläytteli jo tuolloin osaamistaan.

Sunnuntaina Koivunen meinasi päästä maalien makuun Ruotsi-ottelun loppuhetkillä, kun Ahti Oksanen petasi hänelle loistopaikan Tre Kronorin maalin eteen. 

Mutta ei. 

Pää painui alas ja tekstiä sateli.

– Olisi ollut siistiä tehdä siitä maali. Joskus ei vain mene. Ei voi mitään. Pari kirosanaa taisi päästä. Vähän turhautti, kun ei pystynyt maalaamaan, Koivunen perkasi tilannetta MTV Urheilulle. 

Koivunen nautti ensimmäisestä maajoukkuekokemuksestaan, vaikka Leijonien tulokset jäivät heikoiksi. Kun Koivunen oli mukana, Suomi hävisi sekä Tshekille (3–7) että Ruotsille (2–4).

– Oli upeaa päästä pelaamaan miesten maajoukkueessa. Unelmien täyttymys, kun tänne pääsi. Jäi parannettavaa, mutta siisti kokemus, Koivunen ynnäili.

Miten koit pelinopeuden ja vaateen tällä tasolla, havaitsitko selkeää eroa seurajoukkuepeleihin nähden?

– Kiekon kanssa oli vähemmän aikaa – sen kyllä huomasi. Kamppailupuoli oli aika samaa kuin SM-liigassa. Ehkä vähän kovempaa sai painia. Vauhdissa tuli suurin ero vastaan, Koivunen analysoi. 

Juttu jatkuu kuvan alla.

Hiomista

EHT-turnaukset ovat ennen kaikkea pelaajien turnauksia. Kun vastaan luistelee Euroopan huippuja, kukin yksilö näkee sen, että missä hän menee tällä hetkellä.

– Näistä jää kyllä oppeja käteen. Tunsin, että kun fysiikkaa ja luistelua saa kehitettyä, niin kyllä se siitä. Nytkin sain paikkoja luotua ja tiedän, että kiekollinen peli on kunnossa. Kun fysiikkaa ja nopeutta saa lisää, niin pystyn käyttämään paremmin vahvuuksiani hyödykseni, Koivunen mietti.

Koivunen kuuluu Suomi-kiekon isojen lupausten joukkoon. NHL-seura Carolina Hurricanes nappasi hänet kesän 2021 varaustilaisuuden toisella kierroksella (vuorolla #51). 

Koivunen loistaa, kun hän pääsee kiekkoon käsiksi. Tehoton luistelu on kuitenkin luonut hänelle omia haasteita.

– Sitä on aika paljon hiottu tässä. Haettu voimaa ja räjähtävyyttä jään ulkopuolella. Sen lisäksi on hiottu tekniikkaa jäällä, Koivunen kuvailee.

Apuna on ollut entinen kiekkoilija, nykyinen yksilövalmentaja Iiro Mäntylä, joka operoi muun muassa Viima Hockeyn takana. 

Koivunen on jo nyt NHL-seura Hurricanesin sopimuspelaaja. Hän pelaa tällä kaudella lainalla kasvattajaseuransa Oulun Kärppien paidassa.

Alkukauden 19 liigaottelussa Koivunen on nakuttanut tehot 6+8=14.

– Tekeminen on ollut vähän tehotonta. Sain viime viikolla sitä puolta vähän auki. Toivottavasti meno jatkuu samana, niin pystyisi sitä kautta auttamaan enemmän joukkuetta, hyökkääjä pohtii.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Uudenlainen kokeilu

Kärpissä Koivusta on ehditty peluuttaa myös poikkeavalla pelipaikalla, kun Lauri Marjamäki on käyttänyt nuorta hyökkääjää keskushyökkääjän tontilla.

Leijonissa Koivunen palasi taas tutummalle paikalle eli laitaan.

Miten olet ottanut tuon uuden kokeilun vastaan?

– Se on ollut mukava juttu. Keskikaistalla pääsee käyttämään kiekollista peliä hyväkseen ja pääsee hyvin peleihin mukaan. Olen tykännyt ja peli on kulkenut siinä ihan hyvin. Katsotaan, että miten tästä jatkuu, Koivunen vastaa.

Kummasta paikasta pidät enemmän?

– Molemmissa on omat puolensa. Keskellä on kivaa ja laidassa on kivaa. Ei väliä! Koivunen huikkaa.

Kärpät on tällä hetkellä joukkueena loistovireessä. Esimerkiksi 15 ottelun kuntopuntarissa Kärpät on Liigan ykkösporukka.

– Olemme pelanneet jo aika pitkään hyvää lätkää. Emme vain alussa osanneet voittaa, mutta nyt olemme saaneet voittoja. Voi olla oikein levollisin mielin ja voi mennä hyvällä itseluottamuksella takaisin Ouluun. Jatketaan siitä, mihin jäimme ennen maajoukkuetauon alkua, Koivunen sanoo.

Kärpissä yksi isoin huomio on liittynyt siihen, että joukkueen henkinen tila näyttää aivan toiselta kuin esimerkiksi viime keväänä – ruman sukelluksen keskellä.

Kärpät tipahti tuolloin runkosarjan loppuvaiheilla kuuden parhaan ulkopuolelle. Sen lisäksi se hävisi ensimmäisellä pudotuspelikierroksella KooKoolle.

– Nyt porukka uskaltaa yrittää ja haastaa. Virheitä tulee välillä, mutta se on ihan normaalia tässä lajissa. Joukkueessa on hyvin vapautunut fiilis, Koivunen nyökkäilee.

Lue myös:

    Uusimmat