Leijonien ikimuistoinen MM-kultamatka tarjosi suuren opin Jukka Jaloselle – se näkyy myös tänä keväänä

Jukka Jalonen avasi Leijonien ketjupohdintoja – "Hyvä pössis päällä" 4:04
Video: Jukka Jalonen avasi Leijonien ketjupohdintoja – "Hyvä pössis päällä"

Jukka Jalonen on leijonakuningas, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Kolminkertainen maailmanmestari, olympiavoittaja, Suomen mestari ja nuorten MM-kultamitalisti. Jalosen yksi suurimmista opeista tapahtui kevään 2011 MM-kultamatkan aikana.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Tuolloin Suomen turnaus ei alkanut mitenkään rosoisesti. Tanska kaatui alkusarjan ottelussa 5–1, mutta sen jälkeen Suomi koki vaikeuksia Latviaa vastaan (3–2 rankkareiden jälkeen). Sitä seurasi tappio Tshekille 1–2.

Välisarjassa mukaan tarttuivat nihkeät voitot Saksasta (5–4 rankkareiden jälkeen), Slovakiasta (2–1) ja Venäjästä (3–2-voitto rankkareilla).

Puolivälierissä vastaan asettui Norja. Taas kerran: haastavaa ja vaikeaa. Mutta voitto. 4–1.

Välierissä vastustaja oli Venäjä. Kaikki muistavat: Mikael Granlund, ilmaveivi ja Suomi horjutti kisojen yhtä suurinta ennakkosuosikkia. 3–0.

Sen jälkeen Ruotsi jäi finaalissa jalkoihin lukemin 6–1.

Tarina oli ikimuistoinen. Suomi palasi vihdoin ja viimein maailmanmestariksi, ensimmäistä kertaa sitten kevään 2011.

Matkan oppi?

– Tuossa oli kaikkia klassisia elementtejä. Itselleni vahvin opetus oli se, että totta kai pitää olla realistinen ja analysoida suorituksia peli peliltä, mutta kärsivällisyys pitää olla koko ajan matkassa. Viimeiset pelit ovat ne, mitkä määrittävät lopputuloksen, kevään 2011 maailmanmestari Janne Pesonen perkaa MTV Urheilulle.

Pesonen ja tuon kevään MM-kultavalmentaja Jukka Jalonen ovat puhuneet jälkikäteen kyseisen matkan käänteistä.

Juttu jatkuu kuvien alla.

Tuo, kyseinen kevät, tarjosi Jaloselle valtavaa oppia.

– On selvää, että ensimmäisessä tai toisessa pelissä ei olla vielä valmiita. Totta kai kaiken pitäisi olla niin, mutta ei ole. Sitten kun mennään, nykyformaatissa kahdeksannen pelin kohdalle, niin silloin meidän pitää olla parhaimmillamme. Nytkin se nähdään torstaina, että pystymmekö siihen. Uskomme vahvasti, että pystymme, Jalonen sanoo meneillään olevien MM-kisojen keskeltä.

Jalosen kevään 2011 luottopelaaja Pesonen uskoo, että Jalonen ammentaa yhä kyseisestä turnauksesta saatuja oppeja – vielä tänä päivänäkin.

– Kokemukset ovat sellaisia, että niistä voi ammentaa koko loppu-uran ajan. Ne tuovat rauhallisuutta ja niistä saa perspektiiviä erinäköisiin asioihin. Ei ala maila tutisemaan tiukoilla hetkillä ja niin edelleen, Pesonen miettii.

Jalonen nyökyttelee aiheen tiimoilta, varsinkin kun hän puhuu kokemuksista.

–Kokemus ja sen hyödyntäminen ovat tuiki tärkeässä asemassa, ihan sama mistä elämän osa-alueesta puhutaan, Jalonen linjaa.

Leijonat on tämän kevään kisoissa kovan paikan äärellä, kun torstain puolivälieräottelu tulee vastaan. Voitto tai kuolema, niin rajulta kuin se kuulostaa.

– Jos historiaa katsoo, niin Suomi on pystynyt aina parantamaan turnauksen edetessä. Totta kai ratkaisuhetkillä kaikkeen vaikuttaa se, että meneekö joku pomppu sisään vai ei. Mutta kun pelaa fiksusti viisikkona ja puolustaa hyvin, niin silloin tuollaiset jutut eivät merkkaa niin paljoa. Varsinkaan jos päästää kaksi maalia omiin per peli, niin kuin Leijonat on tässä turnauksessa tehnyt. Ja ihan maksimissaan tuo, Janne Pesonen perkaa.

Pesonen luottaa, että Jalosen vahvat opit kannattavat myös tämän kevään joukkueen tarinassa.

– Jukan kokemukset heijastuvat pelaajiin, se on ihan varmaa. Ihan siitä, että miten hän vie laivaa eteenpäin. Sillä on valtava merkitys, Pesonen näkee.

Lue myös:

    Uusimmat