Lehahtavatko poskesi yhtäkkiä punaisiksi? Tämä voi olla syynä

Punaiset posket ovat usein merkki terveestä reippailijasta tai esimerkiksi jännittävästä sosiaalisesta tilanteesta, kun ujostus, nolostus tai ihastus hiipii poskipäille. Jatkuva ihon punoittaminen voi tosin olla merkki herkästä ihosta tai jopa couperosasta. Mutta miksi posket saattavat helahtaa punaisiksi yhtäkkiseltään vaikkapa kesken työpäivän?

Punaiset posket eivät ole tavaton näky: lähes kaikilla kasvot alkavat punoittaa esimerkiksi ruumiillisessa rasituksessa eli rankan liikunnan tiimellyksessä, ihastuksen tai vihastuksen myllerryksissä, sosiaalisesti jännittävissä tilanteissa tai kenties parin viinilasillisen jälkeen.

Jos poskia kuitenkin kuumottaa alituiseen ja punoitus on pysyvää, kyse voi olla Helsingin Ihopisteen erikoissairaanhoitaja Maria Aitasalon mukaan couperosa-oireilusta.

– Ihon pintaverisuonet kuultavat ohuen ihon läpi, jos keskittyneesti tekee jotain, on kuumissaan ja hikoilee, Aitasalo kuvailee.

Couperosa on kosmeettinen termi, joka tarkoittaa pintaverenkierron häiriötä, jolloin hiussuonet laajenevat niin, että ne kuultavat ihon läpi saaden posket näyttämään punakoilta. Myös ohut ja herkkä iho reagoi herkästi punoittamalla. Suomen maantieteellinen sijainti altistaa pohjoismaisen, vaalean ihon couperosalle.

Perityn ihotyypin lisäksi couperosaa tiedetään aiheuttavan monet ulkoiset tekijät, kuten auringon UV-säteily, pakkanen ja viima, alkoholi ja alkoholipitoiset ihonhoitotuotteet, voimakas lämpötilan vaihtelu (esimerkiksi saunoessa), voimakkaat mekaaniset toimenpiteet kuten ihon kuoriminen. Puna voi nousta poskille jopa voimakasmausteisia ruokia syödessä.

Yhtäkkistä punoitusta poskilla?

Jos ihon punoitus ei johdu couperosa-ihosta, miksi posket saattavat helahtaa punaisiksi ilman mitään erikoisempaa syytä?

Poskipäät saattavat lehahtaa punaisiksi pintaveren kiihtymisen seurauksena – sitä vastoin esimerkiksi huono pintaverenkierto näkyy kasvoilla kalpeutena ja ihon sameutena.

Selittämättömän punoituksen taustalla voi myös olla hormonivaihtelu, kuten kuukautiskierto tai vaihdevuodet. Myös lääkeaineet, runsas kahvinjuonti ja mausteiset ruoat voivat aiheuttaa äkillistä punoitusta, sillä ne kaikki vilkastuttavat ihon pintaverenkiertoa.

Punan voi nostaa poskiin myös kova stressi. Stressi lisää kasvojen verenkiertoa, mikä puolestaan saattaa aiheuttaa verisuonten laajenemista ja näin ollen myös kasvojen punoitusta.

– Stressaantuessa tulee myös hypistelyä kasvoja, ja sitä kautta saa helpommin näppylöitä, Aitasalo muistuttaa.

Kahvi ei töissä kaunista

Esimerkiksi konttorityössä punaiset posket eivät ole tavaton näky, vaikkei toimistotyöllä ole tutkittu olevan vaikutuksia ihoon.

– Paljon puhutaan sähkömagneettisen säteilyn vaikutuksesta, kuivattaisiko se ihoa tai vaikuttaisiko se punaisuuteen. Siitä ei ole kuitenkaan tieteellistä tutkimustulosta, Aitasalo kertoo.

Aitasalo kuitenkin muistuttaa, että myös toimistoilma on usein kuiva ja pölyinenkin. Tämä voi ärsyttää herkkää ihoa, joka reagoi helposti ulkoisiin ärsykkeisiin ja lämpötilan vaikutuksiin. Siksi on tärkeää pitää huolta työpaikan siisteydestä ja toimivasta ilmankierrosta.

Töissä myös kuuluu yllättävän paljon suomalaisten suosimaa piristävää juomaa: kahvia. Kahvi poistaa nesteitä, mikä näkyy suuna päänä ihon pintaverenkiertoon punoituksena. Lepotauot ja veden riittävä juominen voivatkin vähentää ihon oireilua. Tupakkataukoa ei ole syytä pitää, jos haluaa pitää ihonsa kunnossa ja hehkeänä.


Lue myös:


Teksti: Katri Koskinen, Siiri L'Ecuyer

Lue myös:

    Uusimmat