Legendaarinen futisseura paineli Venäjälle: "Täysi provokaatio"

Turkin pääsarjahistorian menestynein jalkapalloseura Fenerbahce on suunnannut Venäjälle. Ratkaisun on tuominnut muun muassa Fenerbahcen viime vuonna Mestarien liigan karsinnoissa kohdannut ukrainalainen Kiovan Dynamo.

Fenerbahce pelaa Pietarissa heinäkuussa harjoitusturnauksen, jossa se kohtaa Pietarin Zenitin, Belgradin Punaisen tähden ja azerbaidzhanilaisen Neftcin.

Viime vuonna Mestarien liigan karsinnoissa Fenerbahcea vastaan pelannut Kiovan Dynamo on tuominnut Fenerbahcen toiminnan ankarasanaisesti. Kiovalaisseuran mukaan Fenerbahce on seura "ilman kunniaa, häpeää ja omaatuntoa".

– Uefa (Euroopan jalkapalloliitto) ja Fifa (Kansainvälinen jalkapalloliitto) sulkevat venäläiset seurat kansainvälisistä turnauksista, ja lähdette kiertueelle tienaamaan rahaa ja pelaamaan hyökkääjän kanssa, Kiovan Dynamo arvostelee tiedotteessaan.

– Emme pelkää kertoa koko maailmalle: autatte tappajia jatkamaan veristä sadonkorjuuta Ukrainan maaperällä. Pelaatte heidän kanssaan ja oikeutatte 2000-luvun suurimman pahuuden.

Tiedotteen yhteydessä on kuva, jossa on mustalla pohjalla verta kuvaavaa punaista roisketta ja englanninkielinen teksti punaisin kirjaimin.

– Verta käsissänne, kuvassa lukee Fenerbahcen logon vieressä.

"Järjettömän epäkunnioittavaa"

Fenerbahcen ja Kiovan Dynamon kohdattua Mestarien liigan karsinnoissa Turkissa Fenerbahcen kannattajat huusivat Venäjän presidentin Vladimir Putinin nimeä Dynamon tehtyä maalin.

Uefa rankaisi turkkilaisseuraa 50 000 euron sakolla ja osittaisella katsomosululla seuraavaan euro-otteluun.

– Kun fanit huusivat tappajamaan nimeä ja tulivat otteluun Dynamoa vastaan Euroopan pääsadistin maskeissa, seuranne oli hiljaa. Nyt on selvää, miksi, Kiovan Dynamo arvosteli tuoreessa tiedotteessaan.

Norjan yleisradioyhtiö NRK:n kommentaattori Jan Petter Saltvedt ei myöskään kaihtanut sanoissaan Fenerbahcen lähdöstä Venäjälle.

– Tämä on järjettömän epäkunnioittavaa kaikille jalkapallosta ja Ukrainasta välittäville. Tämä on puhdas provokaatio Fenerbahcelta. Heidän presidenttinsä (Recep Tayyip Erdogan) on hiukan Putin-ystävällinen, ja hän tietää tarkalleen, millaisia reaktioita he saavat, Saltvedt sanoi Dagbladetille.

Tähtiä mukana

Fenerbahcen mukana Venäjällä 33 pelaajan joukossa ovat tähtiluokan niminä muun muassa bosnialainen Edin Dzeko, norjalainen Joshua King ja belgialainen Michy Batshuayi. Saltvedt piti tilannetta norjalaishyökkääjä Kingille haastavana.

– Kingin on valitettavasti uskomattoman vaikeaa asettua työnantajan päätöstä vastaan. Valitettavasti ymmärrän, että hän noudattaa linjaa, jonka seura on uskomattomasti valinnut, Saltvedt muotoili.

Fenerbahce voitti viime kaudella Turkin cupin ja sijoittui Turkin liigassa toiseksi. Legendaarisella turkkilaisseuralla on eniten Turkin mestaruuksia, 28.

Lue myös:

    Uusimmat