Lea Lavenin ura on loppusuoralla

1960-luvulta asti yleisöä viihdyttänyt Lea Laven vetäytyy vähitellen laulajan uraltaan. Ensi kesänä Lavenin voi nähdä lavalla, mutta hieman eri merkeissä: hän kokeilee siipiään kesäteatterissa.

Lea Laven on hidastanut esiintymistahtiaan huomattavasti jo viimeisten parin vuoden ajan. Laulaja on käynyt muutamilla laivakeikoilla sekä yksityisesiintymisissä.

Samansuuntaista tahtia Laven toivoo tulevaksi syksyksikin.

− Yritin jo kertaalleen raakaa pudotusta, mutta ei se onnistu. Laulaminen on ollut elämäntapani niin pitkään, Laven huokaisee.

Työympäristössä pyörii ihailijoiden ohella kollegoita, jotka ovat tulleet laulajalle vuosien mittaan tärkeiksi.

− Erityisesti laivat ovat esiintymispaikkoina mukavia. Siellä on aina useita orkestereita, joten pääsee tapaamaan vanhoja tuttuja.

Suhde työhön muuttui

Laven on kiitollinen kaikista niistä vuosista, jotka hän on saanut esiintyä yleisön edessä. Itse laulaminen ei ole muodostunut missään vaiheessa rasitukseksi. Sitä Laven rakastaa.

− Ammattini muut puolet ovat aiheuttaneet hyytymisen. Erityisesti yöajelu autolla on raskasta. Hatunnosto heille, jotka sitä jaksavat!

Ihailijoille Lavenin vähittäinen katoaminen estradeilta on ollut harmin paikka.

− On siitä tullut sanomista. Mutta kun homma lakkaa olemasta hauskaa ja iloista, on parempi löysentää tahtia, Laven toteaa.

Debyytti näyttelijänä

Laulamisen vähentymisen myötä Lavenin mieli on avautunut uudenlaiselle tekemiselle. Tulevana kesänä artistilla on jännät paikat: hän esiintyy Seinäjoella sijaitsevassa Törnävän kesäteatterissa.

− Näytelmän nimi on Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen. Esitän vanhempaa mustalaisnaista, joka ennustaa hyviä ja pahoja asioita, Laven kertoo.

Debyyttiesiintyminen teatterin saralla saa Lavenin sekä innostumaan että hermoilemaan.

− En miettinyt mukaan lähtemistä puoltakaan minuuttia. Jälkeenpäin ajattelin, että pystynkö vastaamaan puheistani. Mutta pakkohan minun on luottaa siihen, että pystyn tekemään tämän!

Lavenin roolihahmolla on runsaasti repliikkejä. Lisäksi hän saa laulaa. Tukenaan Lavenilla on ammattinäyttelijöiden joukko.

− Tiivis harjoittelukausi alkaa 1. päivä kesäkuuta. Siitä tulee tiukka prosessi. Muutamme koiran kanssa Seinäjoelle kesäksi.

Raha ei ole tärkeintä

Laven ei tunnista kokeneensa mainittavaa kriisiä työtahdin vähentymisen myötä.

− Rakastan olla kotona. Golfaan talvellakin. Lisäksi koira vie minua ulos riittävästi, Laven sanoo.

Pitkää uraansa Laven voi tarkastella hyvin mielin. Yleisöä on riittänyt, ja julkisuus on kohdellut lempeästi.

− En ole ihminen, jolla on erityisen hyvä itsehillintä. Saatan toimia spontaanisti ja mokailla, mutta tietyissä rajoissa, Laven puhkeaa hyväntuuliseen nauruun.

Kiitos hyvien ystävien, Laven heräsi edessä häämöttävien eläkepäivien taloudelliseen puoleen jo hyvissä ajoin. Myös taiteilijaeläke on haussa.

− Elintaso varmaan vähän kapenee tulevaisuudessa, mutta olen aina ollut sitä mieltä, että elämässä on muutakin kuin raha, Laven painottaa.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja