Lauri Markkasenkin kukkaro kiittää – käsittämätön 70 miljardin sopimustarjous vetämään

Koripallon NBA on saanut 75,9 miljardin dollarin arvoisen sopimustarjouksen liigan televisio-oikeuksista Pohjois-Amerikassa 11 vuoden ajalle, yhdysvaltalaismediat uutisoivat keskiviikkona. 

70 miljardin euron arvoisen tarjouksen takana ovat lähteiden mukaan NBC ja Amazon Prime. Sopimus käynnistyisi kaudesta 2025-2026, ja se olisi arvoltaan ja kestoltaan liigan historian suurin. Vuositasolla sen arvo olisi noin 6,4 miljardia euroa. 

Summa on valtava, sillä esimerkiksi jääkiekon NHL:n oikeuksista maksetaan vuosittain noin 575 miljoonaa euroa. NBA jäisi kuitenkin vielä ainakin amerikkalaisen jalkapallon NFL:n taakse, sillä sen oikeuksista pulitetaan vuositasolla noin 9,2 miljardia euroa.  

Disneyn omistama ABC/ESPN säilyttäisi edelleen tiettyjä oikeuksia, kuten NBA-finaalien näyttämisen. Sen sijaan NBA-pelejä 1980-luvulta lähtien lähettänyt TNT ei ole näillä näkymin mukana sopimuksessa. Sillä on kuitenkin vielä mahdollisuus vastata kyseiseen tarjoukseen.  

Sopimuksen sinetöinti saattaa tapahtua Sporticon mukaan jo ensi viikolla.

Räjähdysmäistä kasvua

Suurten urheiluliigojen televisiosopimusten arvot ovat kasvaneet Pohjois-Amerikassa käsittämätöntä vauhtia viime vuosikymmeninä. ESPN tekee tästä selkoa NBA:n osalta. 

Kaudesta 1998-1999 alkanut nelivuotinen sopimus oli arvoltaan 2,4 miljardia euroa. Tuolloin pelaajien keskipalkka liigassa oli noin 2,3 miljoonaa euroa. Tällä kaudella pelaajien keskimääräinen ansiotaso oli jo 10 miljoonan euron hujakoilla, ja kasvaa vain entisestään. Samoin käy palkkakatolle. Kaikki tämä tulee näkymään myös suomalaistähti Lauri Markkasen kukkarossa, sillä hänen seuraavaksi solmimansa sopimus käynnistyy juuri kaudesta 2025-2026. 

2010-luvun alussa NBA-televisio-oikeudet maksoivat jo noin miljardi euroa kaudelta, kun taas nykyinen, yhdeksänvuotinen ja ensi kauden jälkeen päättyvä diili on vuosiarvoltaan vajaat 2,5 miljardia euroa. 

Pian sinetöitävä sopimus on lähes kolminkertainen siihen nähden.

Lähteet: Reuters, Sportspromedia.com, USA Today, ESPN

Lue myös:

    Uusimmat