Laulaja ja ex-taitoluistelija Jenni Vartiainen ottaa kantaa luistelupiireissä vallitsevaan kohuun: "En maalaa kaikkia valmentajiani, mutta minulla on myös omakohtaista kokemusta"

2:32

Jenni Vartiainen lopetti taitoluistelijauransa 16-vuotiaana.

Laulaja Jenni Vartiainen lanseerasi yhdessä Aarikan kanssa oman hopeakorumalliston, jota he ovat suunnitelleet viimeisen vuoden. Korusarja on poikkeuksellinen, sillä Vartiainen toi oman äänensä näkyviin näyttäviin koruihin.

– Ajatus lähti siitä, että käytetään minun omaa ääniraitaani, jossa on lausuttuna tärkeitä asioita. Sellaisia, joita ihmiset voivat unohtaa sanoa toisilleen tai heitä pelottaa tai jännittää sanoa. Näissä koruissa se sanotaan. Korumalliston nimi on Sano se ääneen.

Taitoluistelun ympärillä kohu

Taitoluistelun ympärillä on ollut pitkään kohua, sillä luisteluvalmentajien epäasialliset valmennusmetodit ovat nousseet otsikoihin myös Suomessa. Laji on lähellä Vartiaisen sydäntä, sillä hän on entinen taitoluistelija. Hän kilpaili SM-tasolla, mutta joutui lopettamaan menestyksekkään uransa selkävamman vuoksi 16-vuotiaana.

New Yorkissa nykyään asuva Vartiainen on seurannut taitoluistelun ympärillä ollutta uutisointia.

– Ei ole tullut yllätyksenä. Minusta se on ollut tosi hyvä, että asioihin on puututtu. Olemme puhuneet Kiira Korven kanssa paljon asiasta.

Vartiainen on kiitollinen Korvelle, että tämä on kokeneena ja pitkän uran tehneenä taitoluistelijana on nostanut esille lajin epäkohtia.

– Niin ihana laji kuin taitoluistelu on, siellä on myös asioita, jotka voivat jättää meihin jälkiä. Se on hyvä, että niitä nousee nyt esille.

Vartiainen sanoo, että koko ala ei ole pelkästään vain vääränlaista vallankäyttöä.

– Ainahan kunnianhimoisessa lajissa se riski on siihen, että se kellahtaa toiselle puolelle ja toimitaan väärin. Sen takia on todella tärkeää, että puututaan niihin. Toivon, että se menee rakenteisiin ja muutosta tulee. Minusta tuntuu, että se herää lajissa kuin lajissa, pikkuhiljaa tulee välitarkastus kaikkeen.

Vartinen korostaa, ettei hänen henkilökohtainen pitkäaikainen valmentajansa koskaan syyllistynyt epäasiallisiin valmennusmetodeihin. Laulaja kuitenkin myöntää, että hän on erään toisen valmentajan toimesta kokenut epäasiallista käytöstä.

– Tunnistan sen, että tietynlainen ihmistyyppi voi olla raju nuorelle tytölle kunnianhimoisessa lajissa. Itsekin olin tosi kuuliainen ja halusin tehdä parhaani. Myöhemmin olen katsonut, että on se toiminta ollut aika hurjaa välillä. En maalaa kaikkia valmentajiani, mutta minulla on myös omakohtaista kokemusta, että olisin voinut ottaa vähän iisimmin, Vartiainen myöntää.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja