Mainos

Lattiarakenteet ja yläpohjan eristys modernissa perinnetalossa

Taloon tulevan perustuspaketin ensimmäiseen kuuluivat valmisanturamuotit, jotka valettiin täyteen betonia niitten päälle kevytsoraharkoista sokkeli. Toinen osa sisältää lattiarakenteet.

Ontelolaattojen päälle laitettiin eristeeksi 20 cm styroksia ja sen päälle tuli uralevy. Tämä uralevy muodostuu 35 mm paksusta, askelääntä eristävästä styroksista, jonka päällä on uritettu alumiinilevy. Vesikiertoisen lattialämmityksen putkisto on helppo napsauttaa siihen paikalleen. Lattian päädyissä ja muissa käännöskohdissa käytetään ohuempaa käännöslevyä.

Suomeen rakennetaan vuonna 2007 noin 16 000 pientaloa, joista noin kahteen kolmasosaan tulee vesikiertoinen lattialämmitys. Varsinkin nykyisinä aikoina ratkaisua puoltaa se, että lämmöntuottotavan muuttaminen on mahdollista myöhemmin, jos eri energiamuotojen hinnat muuttuvat radikaalisti.

Tuotekehittelyn tulokset näkyvät myös vesikiertoisessa lattialämmityksessä: "Meidän järjestelmässämme voidaan huonetermostaattiin asentaa lisävarusteena lattia-anturi, joka tarkkailee laatan lämpötilaa. Sillä tavalla klinkkerilaatan pintaan saadaan mukava, sopiva lämpötila eikä huonelämpötila nouse liian korkeaksi", kertoo Harri Perälä Uponor Suomi Oy:n teknisestä markkinoinnista.

Mielenkiintoista Uponorin järjestelmässä on myös kerrostalotyömailta tutun pumpputasoitteen käyttö pientalorakentamisessa. Perälän mukaan tämä on lisääntymässä voimakkaasti, koska sillä on monia etuja puolellaan: kuituvahvisteisena se kutistuu todella vähän, joten kaikki hiushalkeamat ja betonin käyristyminen jäävät pois. Pinta on heti sileä ilman erillistä tasoittamista. Esimerkiksi parketin asentamiselle pinnan luvataan olevan riittävän kuiva yhden – kolmen viikon kuluttua valusta.

Valu tapahtuu sen jälkeen, kun putkimies on asentanut käyttövesiputket ja lattialämmitysputket ovat paikoillaan. Lattian reunoille, seinustoille nostetaan solumuoviset irrotuskaistaleet ja valun pohjaksi laitetaan erotuskangas. Kaikki läpivientikohdat on teipattava hyvin huolellisesti, koska tämä pumpulla levitettävä tasoite on koostumukseltaan varsin löysää ja valuu muuten helposti eristeiden sekaan.

Pumppuvalu sopii hyvin myös puurunkoisten, kaksikerroksisten pientalojen välipohjiin. Alimpanahan on askelääntä hyvin eristävä uralevy ja kun sen päällä tulee 25 mm tasoitetta, kokonaisuuden paino on vain 40 kg neliötä kohden. Koska tasoitekerros on suhteellisen ohut, lämmitysanturit termostaatteineen reagoivat lämpötilan vaihteluihin huomattavasti totuttua nopeammin

Yläpohjaan luontoystävällistä puhallusvillaa

Yläpohja eristettiin puhallusvillalla. Valittu Ekovillan puukuitueriste on ympäristöystävällinen tuote, joka valmistetaan valikoidusta kierrätyspaperista. Tuote on paloturvallinen ja luonnostaan hengittävä: se kerää kosteutta ja osaa luovuttaa sen taas pois. Parhaiten se toimii ilmansulkupaperin kanssa – sitä voi käyttää myös höyrynsulkumuovin yhteydessä, mutta silloin hengittävyys menetetään.

Puhallettava eriste on parhaimmillaan vinoissa katto-osuuksissa, joissa on hankala päästä reunoilla ja nurkissa sijaitseviin, ahtaisiin loukkoihin. Tällaisissa on aina muistettava asentaa reunoille tuulenohjauspahvit. Niillä huolehditaan siitä, ettei tuuli pääse kovissakaan puuskissa puhaltamaan eristettä pois.

Tämä puukuitueriste täyttää yläpohjassa rakennusmääräykset jo 25 cm paksuisena kerroksena, mutta nykyään rakentajilla on tapana käyttää siellä eristettä reilusti enemmän. Yläpohjan lisäksi puukuitueristettä voi käyttää kaikissa niissä rakennuksen osissa, joissa eristettä tarvitaan.

Lisätietoja:
Uponor Suomi Oy, Maxit-perustuspaketti, www.uponor.fi
Ekovilla-tuotteet, www.ekovilla.com

(JKA 13.4.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.