Lattiamaton asennus/Kiertovesilämmitys

Olen ostamassa puolitoistakerroksista taloa. Voiko lattiamaton asentaa vanhan päälle (lisäiskö se äänieristystä yläkerrasta)? Lisäksi ajattelin lisälämmönlähdettä sähköllä lämpiävään kiertovesilämmitykseen, mikä olisi siihen taloudellisesti kannattava versio?


Kiitoksia kysymyksestänne ja onnea uuteen tulevaan kotiin!

Ennen kuin lopullisesti päätätte mainitsemastanne hankinnasta, kannattaa taloon tutustua alan asiantuntijan avustuksella. Jos ostatte asunnon luotettavan kiinteistövälittäjän kautta, saatte joiltakin osin teknisiä tietoja myös sen edustajalta. Jos myyjä on yksityinen henkilö, tällöin erityisesti tulee käyttää asiantuntija-apua.

Ilmeisesti tarkoitatte muovimaton asentamista. Periaatteessa muovimaton voi laittaa vanhan pinnoitteen päälle. Teknisiä esteitä ei ole.

Tosin vanhan pinnan poisto on suositeltavaa. Ensinnäkin tällöin voi tarkastaa vanhan lattiapinnan mahdolliset rakenneviat. Toiseksi muovimatto paljastaa varsin pian pohjan epätasaisuudet eli uuteen muovimattoon tulee kohoumia tai kuoppia pohjan mukaisesti. Tästä syystä onkin mielekästä poistaa vanha matto, tarvittaessa korjata rakenne ja tasoittaa lattian rosoisuudet ja mahdolliset saumat. Näin tulee kaunis ja kestävä uusi pinta.

Äänieristystä matto sellaisenaan ei välttämättä oleellisesti muuta. Hyvälaatuinen paksuhko matto (noin 3mm) tosin vaimentaa askelten aiheuttamaa kopinaa.

Lämmitysjärjestelmän tyyppi on syytä vielä selvittää uudelleen. Todennäköisesti lämmitysjärjestelmä ei ole aivan noin kuin kuvaatte. Lisäksi on syytä selvittää, miksi ja mihin lisälämpöä tarvitaan. Onko lämmitysjärjestelmän teho koko talossa liian vaatimaton vai onko kyseessä yksittäinen huonetila?

Ensisijaisesti kannattaa selvittää ongelman varsinainen syy: mistä kylmä huoneeseen tulee eli kartoittaa lisälämmöneristyksen tarve. Tässä on myös kosteusvaurioselvityksen paikka eli ovatko seinärakenteiden eristys ja höyrysulku kunnossa.

Helppo tapa tarkistaa mahdolliset vuodot on vuokrata elektroninen pintalämpömittari. Näitä saa rakennuskonevuokraamoista ja ainakin vielä viime vuoden aikana eräistä rautakaupoista. Mittarin avulla saa hetkessä mitattua todennäköisimmät ongelmakohdat, jotka yleensä ovat helposti korjattavissa. Näitä ovat varsinkin 1,5-kerroksisissa taloissa kerrosten välipohjan liittymät ulkoseiniin, ikkunoiden aluset ja ullakkokerroksen huoneiden seinät ja katto.

Halpa ja helppo tapa tuottaa lisää lämpöä on vaihtaa vanhat patterit uusiin tehopinta-alaltaan suurempiin. Yllättävää kyllä, on saatavilla tällaisia jopa huomattavasti pienempikokoisia ja kauniimpia kuin vanhat. Patterin ei tarvitse olla vain välttämätön paha vaan osa sisustustyyliä. Samalla voi uusia termostaatit, jolloin saadaan miellyttävämmän lämpötilan lisäksi lämmityskustannukset alenemaan.

Yksittäisessä kylmässä tilassa edullinen lisälämmitin on esimerkiksi rautakaupoista saatava irrallinen sähköpatteri. Tasaisinta lämpöä ja edullisesti tuottaa mm. öljytäytteinen jossakin määrin varaava patterityyppi.

Yhteenvetona jälkimmäisen kysymyksen perusteella voin suositella taloon kuntokartoitusta, jossa edellä mainitut seikat konkreettisesti selvitetään.

Tarkemmat tuotetiedot, yhteydet ja kuluttajaneuvot saatte sivulta http://www.keittiomaailma.com/linkit.htm kohdista Energia, Lämmitys ja Neuvonta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja