Lasten käytöshäiriöihin tepsii vanhemmuustaitojen opettaminen

Lasten käytöshäiriöiden hoidossa tehokkainta on vanhemmuustaitojen opettaminen lasten vanhemmille, sanotaan uudessa Käypä hoito -suosituksessa.

Käytöshäiriöt ovat yleinen syy lasten ja nuorten ohjautumisessa mielenterveyspalveluiden piiriin, kertoo suositustyöryhmän puheenjohtaja, professori Eeva Aronen.

Suosituksen mukaan on myös hyvä opettaa kaikille lapsille ja nuorille tunne- ja vuorovaikutustaitoja.

–  Hyvä uutinen on se, että käytöshäiriöitä voidaan ehkäistä esimerkiksi opettamalla päiväkodissa tai koulussa vuorovaikutus- ja tunnetaitoja sekä ongelmanratkaisukykyä kaikille lapsille ja nuorille. Uudessa opetussuunnitelmassa näiden taitojen opettaminen onneksi korostuukin, Aronen sanoo tiedotteessa.

Lastenpsykiatrian dosentti Päivi Santalahden mukaan erityistä arkiympäristön tukea kannattaa kohdistaa lapsiin, joilla on ikätasoa heikommat kielelliset taidot tai toiminnanohjauksen puutteita.

–  Esimerkiksi voidaan käyttää kuvia kommunikaation apuna ennen kuin varsinaisia käytösongelmia esiintyy, Santalahti sanoo.

Arosen mukaan hoidossa tärkeää on sujuva yhteistyö sosiaali- ja terveydenhuollon, varhaiskasvatuksen, koulun, opiskeluhuollon ja muiden toimijoiden välillä.

Suosituksen mukaan lääkehoitoa ei tule käyttää käytöshäiriöiden hoidossa ensisijaisena hoitomuotona tai rutiiniluontoisesti. Vaikeissa tapauksissa tarvitaan kuitenkin lääkehoitoakin osana muuta hoitoa.

Lue myös:

    Uusimmat