Mainos

Lasten hyväksikäyttöjä paljastuu jatkuvasti lisää

Lasten seksuaalisia hyväksikäyttöjä paljastuu selvästi aiempaa enemmän. Poliisin tietoon tulleet ja tuomioistuimen käsiteltäväksi päätyneet hyväksikäytöt ovat kaksinkertaistuneet viiden viime vuoden aikana.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen rikollisuustilannekatsauksesta ilmenee, että poliisi kirjasi viime vuonna 1025 lapsiin kohdistunutta hyväksikäyttörikosta. Niiden määrä on edelleen lisääntynyt kuluvan vuoden aikana. Kesäkuun loppuun mennessä poliisin tietoon oli tullut 650 lasten hyväksikäyttötapausta.

Erikoissuunnittelija Hannu Niemen mukaan ilmi tulleiden hyväksikäyttöjen määrän kasvu voi johtua muun muassa siitä, että tapauksista ilmoitetaan aiempaa useammin viranomaisille. Samoin sosiaali- ja terveysviranomaisten sekä päiväkotien ja koulujen herkkyys tunnistaa seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvää oirehdintaa on ehkä lisääntynyt, minkä lisäksi viranomaisia on ohjeistettu tunnistamaan tapauksia ja ilmoittamaan niistä poliisille.

Myös rikoksentekomahdollisuudet ovat kasvaneet internetin käytön yleistyttyä. Hyväksikäyttäjät voivat kalastella uhreja esimerkiksi netin keskustelupalstoilla ja luoda tätä kautta suuria määriä kontakteja.

Rikoksentekijä usein läheinen

Tekojen arkaluonteisuuden vuoksi lapsiin kohdistuneita seksuaalisia hyväksikäyttöjä ei läheskään aina ilmoiteta poliisille tai muille viranomaisille. Lapsi voi salata asian vanhemmiltaan, ja vanhemmatkaan eivät välttämättä halua tehdä rikosilmoitusta suojellakseen jälkikasvua julkisuudelta. Silloin kun hyväksikäyttäjänä on perheenjäsen, rikoksesta ilmoittaminen riippuu paljolti siitä, tuleeko asia muuten ilmi esimerkiksi päiväkodissa tai koulussa.

Tutkimukset osoittavat, että lasten hyväksikäyttäjät ovat miltei aina miehiä ja uhrit useimmiten tyttöjä. Suurimman ryhmän muodostavat perheensisäiset hyväksikäytöt, ja yleisimmin hyväksikäyttäjänä on tällöin isä. Täysin tuntemattomien tekemiä rikoksia on vähemmän.

Poliisiammattikorkeakoulussa tehdystä erillisselvityksestä ilmenee, että langettavaan tuomioon johtaneista tapauksista runsaassa kolmasosassa hyväksikäyttö oli kestänyt yli vuoden.

Lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten selvitysprosentti on laskenut Rikollisuustilanne 2007 -katsauksen mukaan kymmenen viime vuoden aikana tuntuvasti. Selvitysprosentti on noin 40.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.