Lasten asuntomessuilla sisustustyylit vaihtelevat: ”Sotkuinen asunto on paras!”

Tulevaisuuden talot esillä lasten asuntomessuilla 1:42

Lasten asuntomessuilla Kälviän eläinpuiston ja museokylän tuntumassa on paljon kriittistä yleisöä. Lasten kriteerit miellyttävälle asumiselle ovat erilaiset kuin aikuisten.

-Tämä on paras, koska tämä on valmiiksi sotkuinen, tuumii Elias Isokangas Teri-talojen vaihtoehdosta.

Talo on selvästi tehty lasten asumista varten: pallot, pelit, tuolit ja lelut ovat suloisessa sekamelskassa pitkin olohuonetta – eikä kokonaisuus vaikuta sekavalta.

-Tässä on se hyvä puoli, ettei tarvitse siivota, järkeilee Elias Isokangas.

Suomalaiset ovat asuntomessukansaa, tämä lienee ollut pontimena myös Lasten asuntomessujen järjestämiselle.

-Tämä on aivan huikea idea! Nyt on Suomi saanut kolmet asuntomessut, kun on oikeat asuntomessut ja loma-asuntomessut ja nyt on vielä sitten lasten asuntomessut! intoilee avauspuheen pitänyt Rakenna-Sisusta-Asu-messujen isäntä Reijo Alakoski.

Kälviän eläinpuisto Kokkolan kupeessa on paisunut vuosien saatossa melkoiseksi museokyläksi, kun eläinpuiston vanha isäntä Matti Toivonen on kerännyt vanhaa tavaraa traktoreista tulitikkuaskeihin. Nyt kylässä on vanha limsatehdas, kellosepän verstas, kyläkauppa, posti ynnä muuta yli sata vuotta vanhaa juttua. Mutta talot ovat uusia?

-Joo, idea lähti siitä kun tytär pyysi rakentamaan alueelle lasten leikkikaupan, jossa saisi oikeasti leikkiä. Ajattelin että kaupan ympärille tarvittaisiin myös omakotialue, luonnehtii Matti Toivonen.

Talotehtaat innolla mukaan

Matti Toivonen pyysi alueen talotehtailta mallistoja lasten omakotitaloiksi ja hienoja ne ovatkin! Mukaan lähtivät Kreivi-talo, Kannustalo, Teri-Talot, Desing-talot, Teijo-Talot ja Talotehdas. Sisustukset on tehty tarkalla maulla ja ne vaihtelevat.

- Siellä on sata vuotta vanhaa sisustusta ja tietenkin modernimpaa, sanoo Toivonen.

Emilia Isokangas ihastui Kannustalon sinivalkoiseen linjaan.

- Se on hyvä, kun on pelkästään sinistä ja valkoista, luonnehti Isokangas.

Tosin hän piti myös Teijo-Talojen verhoratkaisusta ja erikoisesta kaappitaulusta.

- Kukkaiset verhot on hyvä, arvioi Isokangas Marimekon verhoja.

Amanda Friis valitsi ehdottomasti Talotehtaan vaaleanpunaisen unelman.

- Tämä on prinsessamainen, perusteli viisivuotias Amanda.

Myös Desing-talojen valkoinen rustiikki innosti.

- On nätti, totesi  Friis.

Kreivi-talojen sisustus perustui vanhaan suomalaiseen, hiukan ruostuneeseen rautasänky-räsymatto-henkeen, joka on kovaa huutoa tänä päivänä. Amanda ei heti lämmennyt sisustukselle, mutta löysi sieltä jotakin hyvää.

- Se on hyvä, kun tuo kiikku on tuossa sängyn yläpuolella. Mutta tuo hella on hirveän vanha, ihmetteli neiti Friis yli satavuotiasta valurautakakluunia.

Kauppa suosituin

Lasten asuntomessuilla tylsää on vain se, ettei asuntoihin pääse leikkimään oikeasti. Ehkäpä siksi vilkkain mielenkiinto kohdistuu alueen kauppaan, jossa kuka tahansa voi olla oikea asiakas tai myyjä.

- Kyllä on ostettu kaikenlaista, mehuja ja porkkanoita ja juomista ja kaikkea, huokaili kiireinen kassaneiti Friis.

Messuisäntä Matti Toivonen on havainnut saman: kaikkein mieluisin on kauppa.

- Tottakai, kun pääsee oikeasti leikkimään.

Kaupan vieressä on vanha limonaditehdas pulloineen ja ikivanha kelloverstas, mutta silti voi käydä niin kuin yhdelle perheelle. Vanhemmat riensivät messutaloja katsomaan, mutta lapset kyllästyivät heti kärkeen.

- Mennään takas kattomaan kanoja, kuului pikkuneidin vaativa ääni.

Lue myös:

    Uusimmat