Laskiaispullien lisäainevertailu: Made in Latvia ja 12 E-koodia

Laskiaisena herkutellaan perinteisesti muhkeilla hillo- tai mantelitäytteisillä pullilla. Mutta mitä kaikkea kaupan valmiit laskiaispullat pitävätkään sisällään?

Monet suomalaiset tyytyvät ostamaan laskiaisena kaupasta leipomoiden valmiiksi pakattuja laskiaispullia.Valmispullat näyttävät päällepäin ihan herkullisilta ja kotitekoisten veroisilta, mutta todellisuudessa monet niistä pitävät sisällään aimon annoksen lisäaineita.

Makuja-osion tuotevertailussa paljastui, että pahimmillaan leipomoiden hillotäytteiset pullat voivat pitää sisällään tusinan verran eri lisäaineita. Pullien lisäainecocktailista löytyy muun muassa erilaisia sakeuttamis-, säilöntä-, emulgointi-, stebillointi- ja happamuudensäätöaineita.

Lisäainemäärävertailussa "voiton" vei tänäkin vuonna Vaasan leipomon pakatut ja hillotäytteiset Isoäidin laskiaspullat, jotka pitivät sisällään 12 erilaista lisäainetta. Suomalaisen pullan ystävät voivat myös järkyttyä luettuaan Vaasan pullien tuoteselostuksen viimeisen rivin:

"Tuote säilytetty pakastettuna, ei saa jäädyttää uudelleen. Valmistettu VAASAN leipomossa Latviassa".

Kotimaisuus ja isoäidin kädenjälki ei siis näissä pullissa välttämättä maistu.

Osa lisäaineista luonnollisia

On kuitenkin syytä pitää mielessä, että lisäaineet eivät aina välttämättä ole sitä miltä näyttävät. Esimerkiksi osa tuotteisiin lisättävistä väriaineista on naamioitu E-koodeiksi, vaikka kyseessä on oikeasti luonnosta saatava ainesosa. Esimerkiksi väriaine E160a tarkoittaa porkkanasta saatavaa karotenoidia.

Sakeuttamisaine on puolestaan elintarvikkeiden lisäaine, jonka tarkoitus on tehdä ohut nestemäinen tuote sakeammaksi. Sakeuttamisaineet ovat tavallisesti jauhoja ja tärkkelyksiä ja ne merkitään tuoteselosteisiin yleensä E-koodeilla.

Lisäaineet hillotäytteisissä laskiaispullissa

1. Vaasan leipomon hillo- ja kermatäytteiset laskiaispullat: 12 lisäainetta

Pullassa stabilointiaineet (E420, E463, E401) emulgointiaineet (E472e, E322 soijalesitiini) sekä väri (E160a). Mansikkahillossa ja kermassa sakeuttamisaineet (E440, E1442,) väri (E162), säilöntäaine (E202) emulgointiaine (E481) ja väri (E160a).

2. Perheleipurit, Leipomo Salosen täytelaskiaiset hillolla: 10 lisäainetta

Vadelmamarmeladissa sakeuttamisaineet (E440,E1422), happamuudensäätöaineet (E330), säilöntäaine (E211), stebillointiaine (E333) ja väri (E163). Pullassa emulgointiaineet (E472e, E471) ja happamuudensäätöaineet (E500, E399).

3. Perheleipurit, Ehon leipomo, Laskiaispulla mansikkahillolla: 8 lisäainetta

Mansikkahillossa säilöntäaine (E202) ja hyytelöimisaine (E440). Kermavaahdossa ja pullassa stabilointiaineet (E420ii, E463), emulgointiaineet (E322=soijalesitiini, E472b, E472e) ja väri (160a)

4. Sinuhen leipomo, Kermapulla mansikkahillolla: 7 lisäainetta

Mansikkahillossa hyytelöimisaineet (E440, E410) ja happamuudensäätöaineet (E330, E333, E509), pullassa ja kermassa säilöntäaine (E202)) ja emulgointiaine (e481).

5. Fazerin hillo- ja kermatäytteiset laskiaispullat: 6 lisäainetta

Sakeuttamisaineet (E440, E410), säilöntäaineet (E211, E202,) emulgointiaineet (E471,E472e).

6. Katri Antell -leipomon hillo- ja kermatäytteiset laskiaispullat: 6 lisäainetta

Mansikkahillossa ja kermassa hyytelöimisaineet (E 410, E 440), happamuudensäätöaine (E 330), säilöntäaine (E 202), emulgointiaine (E 471). Pullassa emulgointiaine (E 472e).

7. Kanniston leipomon hillo- ja kermatäytteiset laskiaispullat: 4 lisäainetta

Hyytelöitymisaineet (E1442, E440), happamuudensäätöaine (E330), säilöntäaine (E202).

Makuja-toimitus suosittelee leipomaan laskiaispullat itse.

Lähteet: Leipomoiden omat kotisivut

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat