Mainos

Laskettelijat pelastettu Rukan jumittuneesta hissistä

Rukan laskettelukeskuksessa tuolihissiin jumiin jääneet on saatu pelastettua. Kuusamon Rukalla pulassa oli 59 ihmistä, kun Saaruan rinteen hissin päävaihdelaatikko hajosi. Pahimmillaan ihmiset olivat jumissa puolentoista tunnin ajan, kertoo Rukan liiketoiminnan johtaja Matti Parviainen.

Laskettelijat jouduttiin poistamaan hissistä yksitellen, joten pelastustyöt veivät aikaa. Hississä oleville laskettelijoille toimitettiin huopia.

Hengenvaaraa hissiin jääneillä laskettelijoilla ei ollut, mutta pakkasta oli 18 astetta. Kylmyyttä lisäsi vielä tuuli.

Kylmästä ilmasta ja lähes kahden tunnin odottelusta huolimatta kukaan laskettelijoista ei loukkaantunut eikä heille tullut vakavia paleltumia. Parviaisen mukaan rinnelääkäri ja paikalla olleet terveydenhoitajat tarkistivat jokaisen hissistä pelastetun laskettelijan ja arvioivat heidän jatkohoitotarpeensa. Sen jälkeen heidät kuljetettiin omiin majapaikkoihinsa.

Parviaisen mukaan tilanne Rukalla ja hississä pysyi koko ajan rauhallisena, eivätkä laskettelijat menneet paniikkiin.

- Alhaalla lapsiaan odottaneet vanhemmat olivat toki huolissaan, mutta muuten en tavannut yhtään paniikissa ollutta ihmistä.

Tilannetta harjoitellaan vuosittain

Tuolihississä jumissa olleet laskettelijat jouduttiin laskemaan alas maahan valjaiden varassa yksitellen. Rinteestä heidät kuljetettiin moottorikelkalla lämpimään.

Pelastustyöhön osallistui useita kolmen hengen partioita. Pelastuslaitoksen yksiköiden lisäksi paikalla oli Rukan omaa henkilöstöä.

Yhtä laajamittaiseen evakuointiin Rukalla ei ole jouduttu johtaja Parviaisen mukaan vuosikymmeniin. Tilannetta kuitenkin harjoitellaan vuosittain, sillä päiväystävän palomestarin mukaan kyseessä on hyvin vaativa pelastustoimi.

- Viimeksi harjoittelimme tällaista tilannetta varten pari viikkoa sitten. Arvioni mukaan pelastustyöt onnistuvat Rukalla hyvin, Heikki Levòn Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta kertoo.

Tuolihissi ei kulje ainakaan viikkoon

Parviainen kertoo, että vaihdelaatikkovika on lähes ainoa syy, joka jumittaa hissit tällä tavoin. Hänen mukaansa tuolihissillä on edessään ainakin viikon seisokki.

Sanomalehti Kaleva kertoi, että Saarua-rinteen hissit olisivat temppuilleet jo uudenvuodenaattona. Parviainen kuitenkin kiistää tiedon. Hän sanoo, että hissien kulkeminen voi pysähtyä hetkeksi monesta eri syytä, eikä silloin ole aina kyse varsinaisesta viasta.

Kaikkiaan Saarua-rinteen tuolihissiin mahtuu toistasataa laskettelijaa. Jumiin jääneessä hississä oli suomalaisten lisäksi useita englantilaisia, venäläisiä ja hollantilaisia turisteja.

Päivystävän palomestarin Levònin mukaan jumissa olevat laskettelijat ovat pääosin suomalaisia sekä englantilaisia hiihtoturisteja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.