Lasikuitutapetti tangoprinssin seinään

Tangoprinssi Riku Lätti valitsi uudeksi seinäpinnaksi lasikuitutapetin, joka maalattiin valkoiseksi. Lasikuitutapettihan on mukavan elävän näköinen ja helppohoitoinen.

Kun kipsilevyseinä päällystetään lasikuitutapetilla, pinnan tasaisuudella ei ole yhtä suurta merkitystä kuin vaikkapa maalauksen tai ohuen paperitapetin kohdalla. Kaksi kittaus- ja hiontakertaa riittää.

Kipsilevy imee runsaasti kosteutta etenkin kuumalla säällä. Siksi se on paras pohjamaalata ennen tapetin liimaamista - oli kyseessä sitten paperi- tai lasikuitutapetti. Ellei näin halua menetellä, levy on joko kyllästettävä ohuehkolla tapettiliisterillä tai sitten on käytettävä erityisen runsaasti liimaa. Paperitapetin paikallaan pysymisen voi vielä varmistaa tipalla tavallista liimaa päähän ja reunoihin.

Lasikuitutapetti toimitetaan metrin levyisenä rullana. Siispä merkittiin taas pitkällä vatupassilla tarkasti pystysuora viiva metrin ja seitsemän millin päähän aloitusnurkasta - tämä 7 mm marginaali on työvaraa. Jos viereinen seinä on kallellaan - kuten se on varsin usein kerrostalossakin - leikataan tapetin sen puoleisesta reunasta pois tarvittava suikale. Lasikuitutapettia voi irrotella ja sovitella seinällä jonkin aikaa - liiman kuivuminen on kuitenkin otettava huomioon.

Aloitusviivan jälkeen piirretään vielä metrin välein muutama suunnilleen tapettijaon mukainen apuviiva, jolloin liimaa on helpompi levittää tarvittava määrä. Jos työtä tekee kaksi miestä, koko seinälle voidaan levittää liimaa saman tien, koska se ei ehdi kuivua liiaksi.

Tapetti leikataan sopivalla alustalla huoneen korkuisiksi kaistoiksi. Kaistojen tarkka pituus riippuu esimerkiksi siitä, tullaanko myös katonrajaan kiinnittämään tapetin yläreunan peittävä lista. Alapäänhän peittää yleensä jalkalista.

Kun liimaa on levitetty seinään, asetellaan ensimmäisen kaistan reuna aloitusviivaan, tarkastetaan että paikka ja asento ovat oikein ja painellaan se kiinni tapettisulalla. Hierotaan tapetti kiinni liimaan siten, että kaikki ilmakuplat saadaan varmasti välistä pois.

Lasikuitutapettia ei pitäisi pyyhkiä ja käsitellä paljain käsin, koska siinä on inhottavasti pisteleviä tikkuja. Herkkänahkaisempi voi saada pientä tulehdustakin. Ohuet suojakäsineet ovat siksi paikallaan. Tapettia leikataan tavallisella tapetti- tai mattoveitsellä.

Kun tullaan seinän päähän, kaistaa joudutaan useimmiten kaventamaan. Silloin ei ole mitään syytä asettaa viimeistä, kavennettavaa kaistaa toiseksi viimeisen reunaan ja koettaa nirhiä nurkkaan jäävää reunaa suoraksi, vaan tehdään näin:
- passataan viimeisen kaistan siisti, valmis reuna nurkkaan ja annetaan toisen reunan mennä vapaasti edellisen kaistan päälle
- leikataan veitsellä, vatupassia linjaimena käyttäen molemmat kaistat halki siitä kohtaa, missä ne ovat päällekkäin
- vedetään heti ylemmän kaistan reunaan jäänyt irtosuikale pois
- nostetaan varovasti sen seinään jäävää osaa ja vedetään alla olevan kaistan reunaan jäänyt irtosuikale pois - painellaan sulalla päällimmäinen kaista lopullisesti paikalleen. Kaistojen reunat sattuvat nyt jetsulleen toisiinsa!

Lopuksi lasikuitutapetti maalataan telalla ja reunat viimeistellään pienemmällä siveltimellä. Maalia on syytä ottaa telaan reilusti, jotta saadaan kerralla kunnollinen, peittävä kerros. Sen kuivuttua maalataan toiseen kertaan, mikä yleensä riittääkin - väristä ja maalarista riippuen saatetaan joutua vielä kolmanteenkin kertaan.

Lue myös:

    Uusimmat