Lars oli ensimmäisiä, jotka saapuivat Uumajan turmapaikalle – nopeasti valkeni, ettei pelastettavia ole: "Synkkä päivä olla töissä"

MTV Uutiset tavoitti Uumajan lentoturman silminnäkijän 1:31
Katso video: MTV uutiset tavoitti Uumajan lentoturman silminnäkijän

Pelastushenkilöstölle selvisi Uumajan turmasaarella hyvin pian, että yhtään henkilöä ei ole pelastettavissa.

Laskuvarjohyppääjien pienkoneen maahansyöksyssä lähellä Ruotsin Uumajaa kuoli sunnuntaina yhdeksän ihmistä. Kaikki koneessa olleet saivat surmansa maahansyöksyssä, jonka tiedetään tapahtuneen lennon nousuvaiheessa.

Turmasta tehdystä matkapuhelinvideosta näkyy, että Uumajan onnettomuuskone putosi sunnuntaina hyvin nopeasti, liki pystysuoraan alaspäin.

"Se oli synkkä päivä olla töissä"

Viranomaisia odotti Storsandskärin saarelle saapuessa toivoton näky: Paikalla oli GippsAero GA8 Airvan -lentokoneen runko sekä yhdeksän ruumista, joille ei ollut mitään tehtävissä.

– Kun menimme saarelle, huomasimme että täällä ei ole yhtään henkeä pelastettavissa, kertoo Christer Björkman Uumajan hätäkeskuksen johtaja.

Kun Lars Mårdvall Uumajan pelastuslaitokselta saapui turmapaikalle, valkeni myös hänelle hyvin nopeasti, että pelastettavia ei ole.

– Se oli synkkä päivä olla töissä, Mårdvall tiivistää.

Lentokoneesta tuli savua, ruumiita koneen sisä- ja ulkopuolella

Björkman kertoo, että matkustajien ruumiita löytyi koneen sisä- ja ulkopuolelta. Kone itsessään oli tippunut maahan kuitenkin suhteellisen ehjänä.

Lentokoneen tiedetään pudoneen saarella alueelle, jossa on paljon metsää. Björkmanin mukaan viranomaiset pelkäsivät aluksi, että lievästi savunnut kone saa aikaan tulipalon.

– Lentokone savusi, pelkäsimme sen syttyvän. Sitä ei kuitenkaan tapahtunut, Björkman kertoo.

Viranomaisilta kiitosta paikallisille

Viranomaiset haluavat kuitenkin haluavat välittää kiitokset paikallisille, jotka auttoivat heitän kriisin keskellä. Niin Mårdvall kuin Björkmaninkin ylistävät uumajalaisten toimintaa paikan päällä.

– Olemme kiitollisia paikallisten avusta, jotka lainasivat meille veneitään, Mårdvall kertoo. 

– Kun saavuimme rannalle, meitä odotti ihmisiä, jotka olivat valmiita auttamaan, Björkman kiittää.

Lähde: Expressen

Lue myös:

    Uusimmat