Lapsille säästetään suurempia summia kuin aiemmin – sijoitusjohtajan mielestä myös rahastolahja voi olla oiva joululahja: "Tarvitseeko tavaroita olla todella paljon?"

Lapsille säästetään keskimäärin 50 euroa kuukaudessa – rahastosäästämisen aloittaminen on myös oiva joululahjavinkki lapselle 7:35
Katso koko Uutisaamun keskustelu sijoittamisesta ja säästämisestä yllä olevalta videolta!

Nordean teettämän kyselytutkimuksen mukaan lähes kolme neljästä alle 18-vuotiaan lapsen vanhemmasta säästää lapselleen. Keskimääräinen kuukausittainen säästösumma on 50 euroa, joka on 20 euroa enemmän kuin samassa tutkimuksessa kolme vuotta aiemmin vuonna 2017.

Norden kyselytutkimuksen mukaan korona ei ole juurikaan vaikuttanut lapselle säästämiseen, vaan suurin osa säästää lapselleen yhtä paljon kuin ennen pandemiaa. Myös säästäminen rahastoihin on kasvattanut suosiotaan.  

Viimeisen vuoden aikana Nordeassa uusien rahastosäästäjien määrä on kasvanut kymmenellä prosentilla, ja alaikäisten rahastosäästäjien määrässä kasvua on peräti 20 prosenttia.

– Sijoittamisesta on puhuttu aika paljon, kun osakesäästötilit lanseerattiin. Sitä kautta ihmiset ovat tulleet tietoisemmaksi siitä, että myös lapselle voi säästää ja sijoittaa, toteaa Nordean sijoituspalveluista vastaava johtaja Tanja Eronen MTV:n Uutisaamussa.

Hänen mukaansa erityisesti pienen lapsen kohdalla sijoittaminen on järkevämpi vaihtoehto kuin rahan säästäminen tilille.

– Sitten jos on joku lähisijoituskohde, esimerkiksi parin vuoden päästä lapsi tarvitsee ajokortin, niin sitten se oma tili on ihan ok.

Lapselle voi hankkia joululahjaksi myös sijoituksia

Joulun tullen moni vanhempi ja sukulainen miettii vielä lapsille joululahjoja. Uutisaamussa vierailleen sijoitusbloggaaja Johanna Pöystin mukaan yksi mahdollinen joululahja lapselle voi olla myös rahastolahja.

– Lapsille voi aloittaa sen rahastosäästämisen tai kuukausisijoittamisen, eli laittaakin pienen summan johonkin sijoituskohteeseen ja näyttää lapselle, että tänne raha on mennyt. Toki jos on ihan pieni lapsi, niin ei välttämättä ymmärrä vielä, mutta tärkeämpää on, että mitä nopeammin aloittaa sitä pienemmällä iällä pääsee alkuun, hän selittää.

Sekä sijoitusbloggaaja Pöysti että Nordean Eronen tyrmäävät ajatuksen, että sijoittaminen olisi ainoastaan varakkaille.

– Yleisin ennakkoluulo on se, että pitäisi olla valmiiksi rikas tai varakas voidakseen alkaa sijoittamaan ja säästämään, mutta kymmenellä eurolla kuukaudessa pääsee alkuun. Moni käyttää sen kymmenen euroa kuukaudessa vaikka muutamaan latteen, että ei tarvitse suurella summalla aloittaa sitä, toteaa Eronen.

Sijoitusbloggaaja Pöystin mukaan sijoittamisesta kannattaakin tehdä kuukausittainen automaatio.

– Automatisointi toimi ainakin itselläni, eli joka kuukausi menee se tietty summa. Sekin voi vaihdella aina elämäntilanteen mukaan, itsekin olen välillä opiskellut, tienannut vähän vähemmän ja sitten muuttanut summaa, hän sanoo.

Nordean sijoituspalveluista vastaava johtaja muistuttaa myös, että pienellä pääsee alkuun ja rahastolahja voi olla esimerkiksi yksi lapsen tänä vuonna saamista lahjoista kaiken muun rinnalla. 

– Totta kai lapset haluavat myös jotain itselleen tärkeitä asioita, mutta ehkä se ajatus on, että tarvitseeko niitä tavaroita olla todella paljon?

Katso koko Uutisaamun keskustelu sijoittamisesta ja säästämisestä yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat