Lapsiasiavaltuutettu huolissaan hallitusohjelmasta: Vaarana, että lapset kärsivät sosiaaliturvan heikennyksistä

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen sanoo olevansa huolestunut hallitusohjelmasta, jossa suunnitellaan merkittäviä heikennyksiä heikoimmassa asemassa olevien perheiden perusturvaan. Muutoksia on perusteltu työnteon kannustimien ja sosiaaliturvan velvoittavuuden lisäämisellä.

– Lukuisten muutosten yhteisvaikutuksia lapsiin ei hallitusohjelman perusteella ole lainkaan arvioitu, Elina Pekkarinen kommentoi tiedotteessa.

Hän sanoo, että työntekoon kannustaminen on sinänsä perusteltua, mutta tosiasiallisesti moni lapsi kasvaa perheessä, jossa vanhemmat eivät syystä tai toisesta kykene työntekoon, työtä ei ole saatavilla tai työ ei elätä perhettä.

Lapsiköyhyys ei Pekkarisen mukaan välttämättä korjaannu työtä tekemällä, sillä lapsiperheet ovat köyhien kotitalouksien joukossa poikkeus.

– Köyhistä lapsiperheistä lähes puolessa huoltaja on töissä. Köyhyys työssäkäynnistä huolimatta onkin nimenomaan lapsiperheitä kuvaava ilmiö, Pekkarinen selittää.

Vetoaa ministereihin

Uuden hallituksen ministereille osoitetussa kirjelmässä lapsiasiavaltuutettu sanoo pelkäävänsä, että lapsiperheiden sosiaaliturvan heikennykset aiheuttavat inhimillistä kärsimystä lapsille, joiden tulisi olla valtion erityisen suojelun kohteena. Pekkarisen mukaan lapsiköyhyyden lisääminen on lyhytnäköistä tilanteessa, jossa syntyvyys laskee rajusti, syrjäytymistä halutaan estää ja rikollisuutta vähentää.

Kirjelmässä todetaan, että suomalaislapsista noin 11 prosenttia elää suhteellisessa köyhyydessä. Kirjelmässä viitataan tutkimustuloksiin, joiden mukaan lapsiperheen käytettävissä olevien tulojen vähentyminen muodostaa merkittävän riskin lapsen mielenterveydelle.

Lapsiasiavaltuutettu toivoo, että aiottujen uudistusten vaikutukset lapsen oikeuksien toteutumiseen arvioidaan huolellisesti ja että vaikutukset myös otetaan päätöksenteossa huomioon. Ensisijaiseksi päätösten harkintaperusteeksi hän vaatii lapsen etua.

SOS: Pitääkö sote-uudistus heittää romukoppaan, professori Hiilamo? 13:22
SOS: Pitääkö sote-uudistus heittää romukoppaan, professori Hiilamo?

Juttua on päivitetty kauttaaltaan lisätiedoilla kello 12.17.

Lue myös:

    Uusimmat