Lapsi kuoli veneen sinkouduttua päälle Hangossa – oikeus antaa tuomion

Näin lujaa Hangon veneturman muskeliveneellä pääsi – kylmäävä video kohtalokkaasta turmasta 0:39
Näin lujaa Hangon veneturman muskeliveneellä pääsi – kylmäävä video kohtalokkaasta turmasta.

12-vuotias tyttö kuoli elokuussa 2020 tapahtuneessa onnettomuudessa. Syyttäjä vaatii kahdelle veneenkuljettajalle ja neljälle tapahtuman järjestäjälle ehdollista vankeutta.

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään tuomion Hangon Poker Run -venetapahtumassa elokuussa 2020 tapahtuneesta onnettomuudesta, jossa kuoli 12-vuotias lapsi. Asiaa on käsitellyt merioikeus, ja oikeuden kokoonpanossa oli tuomareiden lisäksi kaksi merikapteenia.

Syyttäjä vaatii kahdelle veneenkuljettajalle ja neljälle tapahtuman järjestäjälle ehdollista vankeusrangaistusta muun muassa törkeästä kuolemantuottamuksesta. Syytetyt kiistävät syytteet.

Onnettomuudessa oli osallisena kolme venettä: kaksi venettä, joiden kuljettajien syyttäjä katsoo aiheuttaneen onnettomuuden sekä vene, johon toinen niistä törmäsi. Törmäyksen kohteena olleen veneen kuljettajaa ei ole epäilty rikoksesta.

Onnettomuus tapahtui nopeusmittaustapahtumassa lauantaina 8. elokuuta 2020. Nopeusmittaukseen osallistuneilla veneillä oli yhteiskäynnistys ja lähtö satamasta. Veneet lähtivät kohti aloituspaikkaa, mutta yksi vene kävi vielä lähdön jälkeen tankkaamassa.

Syyttäjän mukaan tankkaamassa käynyt vene ajoi kesken nopeusmittausajon ajoradalle. Sen kiihdytyksestä aiheutui peräaaltoja, joihin nopeusajoa ajanut vene osui. Aaltoihin osumisen seurauksena kuljettaja menetti nopeusajossa olleen veneen hallinnan ja vene törmäsi yleisössä olleeseen avoveneeseen, jossa oli kolme aikuista, 12-vuotias tyttö ja koira.

"Se tulee päälle"

Poliisin esitutkintamateriaalin mukaan lapsi oli vähän ennen onnettomuutta sanonut isälleen, että veneiden melu on liian kova koiranpennulle. Koira oli veneessä Ikean kassissa, missä sillä oli oma peti.

Lapsi olisi halunnut heidän lähtevän pois paikalta, mutta se ei onnistunut, koska nopeusajo oli käynnissä. Lapsi suojasi isänsä pyynnöstä koiranpennun korvat. Heidän oli tarkoitus poistua seuraavan veneen ajon jälkeen.

Yhtäkkiä isä havahtui, kun muut avoveneessä huusivat "se tulee päälle". Isä sanoi poliisikuulustelussa, että yritti työntää kaasun pohjaan, mutta vene ei liikkunut.

Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) toissa vuonna julkaiseman raportin mukaan vene osui avoveneeseen noin 40 solmun eli 74 kilometrin tuntinopeudella. Yksi aikuisista ehti pois alta ennen törmäystä, ja kuljettaja jäi osittain murskautuneen veneen ohjauspulpetin alle. Kolmas aikuinen ja lapsi joutuivat veden varaan.

Lapsi saatiin vedestä hyvin nopeasti ja häntä elvytettiin matkalla merivartioaseman rantaan. Elvytystä jatkettiin laiturilla, mutta lapsi kuoli.

Avoveneessä olleista aikuisista yksi joutui muutamaksi päiväksi sairaalahoitoon ja toinen loukkaantui lievästi. Vakavammin loukkaantuneen aikuisen osalta kaikkia kuutta syytetään törkeästä vammantuottamuksesta. Veneen kuljettajia syytetään lisäksi törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Vastaajat kiistävät myös nämä syytteet.

Otkes: Järjestelyissä puutteita

Puolustuksen mukaan tankkaamassa käyneen veneen kuljettajan tiedossa ei ollut, että nopeusajo oli jo käynnissä. Nopeusajoa ajaneen ja avoveneeseen törmänneen veneen kuljettajan puolustus katsoo, että osallistujilla oli oikeus olettaa, että tapahtuma on järjestetty turvallisesti.

Neljää tapahtuman järjestäjää edustavan asianajajan mukaan järjestelyt hoidettiin tiiviissä yhteistyössä viranomaisten kanssa. Jos turvallisuusjärjestelyt olisivat olleet puutteelliset, miksi viranomaiset olisivat hyväksyneet ne, asianajaja kysyi.

Otkes totesi toissa vuonna raportissaan, että Poker Run -tapahtuman järjestelyissä oli puutteita. Sen mukaan järjestäjä oli laatinut turvallisuussuunnitelman, mutta siinä oli vanhentuneita tietoja ja esimerkiksi nopeusmittausajon riskejä ei ollut käsitelty.

Lue myös:

    Uusimmat