Lapset rakentajakoulussa

Kuten hyvin tiedetään, rakentajista on pula. NCC Oy päätti pyrkiä helpottamaan tilannetta omalta osaltaan − tavoite on tosin asetettu hiukan pidemmälle aikavälille, sillä keinoksi valittiin lapsille suunnattu rakentajakoulu. "Koetamme tällä tavoin kertoa lapsille, että kyllä nykymaailmassa on muunkinlaisia ammatteja kuin sellaisia, joissa istutaan päivät kirjoituspöydän ääressä", kertoo henkilöstöjohtaja Kristiina Numminen.

Suomessa tapahtuma oli ensimmäinen laatuaan, mutta muissa pohjoismaissa lapsille tarkoitettuja, leikkimielisiä rakennuskouluja on pidetty aikaisemminkin. Halukkaita oppilaita olisi ollut moninkertainen määrä paikkoihin verrattuna, joten valinnassa oli lopulta pakko turvautua arpomiseen.

Sopivan kohteen valinta sen sijaan oli helppoa: tietenkin leikkimökki. Aivan tavanomaisesta leikkimökistä ei kuitenkaan ole kysymys. Tynnyrimäisen mökin on ideoinut arkkitehtiopiskelija Kaius Meskanen: "Poikkeuksellisen tilaisuus innosti suunnittelemaan jotain uutta ja poikkeavaa perinteisen, harjakattoisen leikkimökin asemesta. Saisivathan lapset sellaisesta myös uutta näkökulmaa rakentamiseen. Tässä lattia. katto ja seinät ovat sekoittuneet ja saavat lapset arvailemaan, missä mikin alkaa tai loppuu."

Ja rakentajien into on vain kasvanut hankkeen edetessä ja mökin seinien − tai katon, tai lattian − kohotessa ja saadessa muotonsa. "Käsi on tullut sahaamisen ja naulaamisen myötä selvästi vakaamaksi," Meskanen todistaa. "Vasara osuu naulaan huomattavasti tarkemmin kuin hankkeen alussa. Lapset myös sahaavat palat määrämittoihin sahauspaikalla, tuovat ne kiinnitettäväksi ja naulaavat paikalleen."

Saavuttiko rakennuskoulu sitten työvoimapoliittiset tavoitteensa? Se jää nähtäväksi. Kysyttäessä asiaa koululaisilta itseltään, ainakin muutama on kuitenkin jo ehtinyt pohtia vakavasti, josko ryhtyisikin rakentajaksi eikä raitiovaunun kuljettajaksi tai palomieheksi.

(JKA 31.8.2007)

Lue myös:

    Uusimmat