Mainos

Lappeenrannassa haudataan sankarivainajia

Lappeenrannassa siunataan ja haudataan tänään 76 tunnistamatonta sankarivainajaa, jotka kuolivat talvi- ja jatkosodassa 1939-45.

Kaatuneitten muistopäivän valtakunnallinen tilaisuus alkaa Lappeen Marian kirkossa ja jatkuu sankarihautausmaalla.  

Suomeen on vuosina 1992-2014 palautettu noin 1180 suomalaisen sotilaan jäänteet, joista noin 340:n henkilöllisyys on varmistettu dna-analyysillä Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen laitoksella.  

Sotavainajien muiston vaalimisyhdistys ylläpitää vuosien 1939-1945 sodissa ja sotavankeudessa kuolleiden, Suomen rajojen ulkopuolelle jääneiden sotavainajien muistoa. Yhdistys koordinoi kentälle jääneiden sotilaiden jäänteiden etsintää ja vastaa löydettyjen siirtämisestä Suomeen.  

Toiminnan alkaessa 1990-luvun alussa se oli systemaattisempaa.   
– Nykyään ei tehdä enää laajoja etsintöjä, vaan haetaan kertomusten ja arkistotietojen perusteella. Toiminta jatkunee vielä kymmenisen vuotta. Tuskin kaikkia koskaan löydetäänkään, vaalimisyhdistyksen puheenjohtaja Pertti Suominen arvelee.  

Yhdistys hoitaa lisäksi luovutetulla alueella olevia kenttähautausmaita sekä tekee muistokäyntejä suomalaisten sotavankien muistomerkeille Venäjällä ja Kazakstanissa.  

Noin 95000 sotavainajasta 13000 jäi kadoksiin tai heidän ruumiinsa tiedetään jääneen kentälle tai tuhoutuneen.  
  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.