Lappeenrannan pääluottamusmies: Viikatteella kotimaisen työvoiman jalat poikki

UPM:n Lappeenrannan tehtaan pääluottamusmiehen mukaan ilmoitus väen vähennyksestä tuli yllätyksenä.

Paperikoneen sulkeminen olisi iso kolaus Lappeenrannan tehtaalla, sanoo pääluottamusmies Kari Rikkilä. Hänen mukaansa yhden koneen sulkeminen tietäisi lähes 120 työpaikan menetystä.

Tehtaalla on kaksi paperikonetta, joilla valmistetaan aikakauslehtipaperia.  

Henkilöstö sai tietää metsäyhtiön kaavailuista aamulla. Rikkilän mukaan uutinen tuli yllätyksenä.  

– Suomalainen yhtiö hakkaa aina enemmän kotimaata kuin ulkomaita. Viikatteella vaan jalkoja poikki, koska meillä irtisanominen on helpompaa, pääluottamusmies arvostelee.  

Yllätys Jämsänkoskellekin

Jämsänkosken paperitehtaan työntekijöille tieto paperikoneen sulkemisesta tuli yllätyksenä ja järkytyksenä, sanoo Paperiliiton ammattiosaston puheenjohtaja Esa Pajunen.  

Suljettavalla paperikoneella numero 5 työskentelee runsaat 60 ihmistä, mutta koneen sulkemisella on kerrannaisvaikutuksia eri osastoilta saataviin tukitoimintoihin.  

– Työnantaja piti meille puoli kymmeneltä tiedotustilaisuuden. Tunnelmat olivat järkyttyneet, ja porukka poistui paikalta hiljaisena.  

Henkilöstön tiedossa oli yhtiön säästöohjelma, mutta näin radikaaleja ratkaisuja ei Pajusen mukaan odotettu.

Yhtiöllä on Jämsässä myös Kaipolan paperitehdas. Jokilaakson tehtaissa on tällä hetkellä yhteensä seitsemän paperikonetta.  
Pajunen uskoo, että yt-neuvottelut alkavat marraskuun lopulla.  

UPM suunnittelee sulkevansa yhteensä neljä paperikonetta Suomessa, Britanniassa ja Ranskassa. Suomessa on menossa kiinni Lappeenrannan Kaukaan yhden koneen lisäksi toinen kone Jämsänkoskella. 

Lue myös:

    Uusimmat