Mainos

Lapin suurten jokien tulvahuippu ensi viikolla

Lapin suurten jokien vesimäärien odotetaan nousevan huippuunsa ensi viikolla, tiedottaa Tulvakeskus.

Pohjois-Lapissa vähän viilenevä sää pitää Ounasjoen vedenkorkeuden tasaisessa nousussa, ja sen pinta saattaa yltää Kittilässä vahinkorajan tuntumaan ensi viikon alussa.  

Tällä hetkellä vahinkorajalle on vielä yli 1,5 metriä ja riski rajan ylittymiselle on pienentynyt.  

Ounas- ja Kemijoen kevättulvat ovat keskimääräistä suurempia. Kemijoen vesistöalueella Luiro on jo laskussa, Kitinen lähes tulvahuipussaan ja Kemijärven tulovirtaama on kääntymässä laskuun.  

Muidenkin Lapin suurten jokien kevättulvahuiput ovat pääosin ensi viikolla. Jääpadot ovat nostaneet vedenpintaa Ounasjoella sekä paikoin Kemijoella ja Tornionjoella, mutta jääpatoriski on jo pienentynyt.  

Torniojoella keskimääräistä suurempi  

Tornionjoen keskimääräistä suurempi tulvahuippu ajoittunee toukokuun puolivälin tienoille. Sivujoki Naamijoki on lähellä tulvahuippuaan. Ivalojoen huippu on viikonloppuna ja jää keskimääräistä pienemmäksi. 

Pohjois-Pohjanmaalla Iijoen tulva on kääntymässä laskuun. Pudasjärven vedenkorkeus on laskussa ja Jongunjärvellä paikallistien katkaissut tulvavesi on laskenut 10 senttiä. Oulankajoella tulva katkaisee edelleen Karhunkierroksen reitin, vesi on laskenut kuitenkin yli 30 senttiä huipusta.  

Sulamiskauden säällä on suuri vaikutus kevättulvien suuruuteen.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.