Lapin matkailuyrityksillä edessä haasteellinen talvi

Katastrofia ei Lapin matkailubisneksessä ole ensi sesonkinakaan tulossa, kertoo Levin matkailun toimitusjohtaja Jussi Töyrylä. Ulkomaalaisia ja yritysten asiakasmatkailijoita kävi viime kaudella Lapissa vähemmän, mutta kotimaan matkailu on lisääntynyt.

Kotimaasta tehdyt Lapin-matkat ovat tasapainottaneet menneen kauden lukuja. Levillä viime kausi päättyi lopulta hotellimatkailun osalta neljä prosenttia ja hissiliput viisi prosenttia plussalle.

− Matkailualan vakituiset työpaikat ovat säilyneet, irtisanomisia ei oikeastaan ole ollut. Ravintola-ala ja ohjelmapalvelutoiminta pyörivät perinteisesti suurelta osin sesonkityöläisten voimin, mikä nykyisessä taloudellisessa tilanteessa jättää pelivaraa yrityksille.

Ohjelmapalveluja tuottavat pienyritykset ovat usein perheyrityksiä, ja perheenjäsenille riittää työtä taantumankin oloissa. Konkurssiaaltoa Töyrylä ei Lappiin ennusta tulevaksi talveksikaan.

Muuten Jussi Töyrylä laittaa ensi talven perään kysymysmerkin.

− Varmasti siitä on tulossa ainakin haasteellinen. Ennakkovarausten tekeminen syksyksi ja talvikaudeksi on lähtenyt aikaisempaa hitaammin käyntiin, se on nähtävissä jo nyt. Varsinainen myyntikausi kuitenkin alkaa vasta elokuun lopussa, kun on palattu kesälomilta.

Majoituspaikkojen lisääntyminen lyhentää varausaikoja

− Paras myyntisesonkiaika on yleensä ollut loka-marraskuu, mutta viime talvena se oli vasta tammikuu. Lappiin on viime vuosina lisätty runsaasti majoituskapasiteettia, ja ihmiset tietävät sen. Vaikka varauksen tekemisen jättää myöhemmäksikin, ilman ei todennäköisesti jää.

Levilläkin hotellihuoneiden määrä on kasvanut, mikä on hiukan laskenut vanhempien hotellien käyttöastetta. Koko seudulla hotelliyöpymiset ovat kuitenkin lisääntyneet, mikä on ollut tarkoituskin. Rakentaminen on myös satsaus odotettavissa oleville paremmille vuosille − eihän Lapin lumo mihinkään ole katoamassa.

Uusia lentoyhteyksiä Kittilään

Ulkomaalaisia houkutellaan Leville ensi sesongilla uusilla suorilla lentoyhteyksillä Moskovasta, Düsseldorfista, Pariisista ja Amsterdamista. Yhteydet toteutetaan taantumasta huolimatta, tai ehkä juuri sen takia, korvaamaan Britanniasta tulleita matkustajia, jotka ovat pitkään olleet tärkein ulkomainen kohderyhmä Lapissa. Koska punnan kurssi euroon nähden on tänä vuonna ollut epäedullinen, matkustajamäärät Britteinsaarilta ovat vähentyneet.

Hinnoittelua on Töyrylän mukaan jonkin verran muutettu asiakkaalle suotuisampaan suuntaan.

− Kysynnän ja tarjonnan laki, kyllä sillä on vaikutusta.

Elokuussa 2010 alkavan syksyn ja talven Töyrylä näkee jo toiveikkaana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja