Lapin matkailun romahtamisvaarassa puhutaan valtavista summista

2:30
Lapin matkailukriisin karut puolet alkavat paljastumaan – Harrinivan toimitusjohtaja kertoo, mitä heidän rekikoirilleen kuuluu kun turistit loistavat poissaololla

Lapin matkailuyrittäjiä huolestuttaa mihin tilanteeseen joudutaan, jos ulkomaalaisia turisteja ei tule Suomeen.

Ruska houkuttaa nyt Lappiin. VR on tuonut syyskuulle 14 ylimääräistä junavuoroa Helsingistä Rovaniemelle ja Kolariin.

– Suomalaisia on nyt liikkeellä paljon. Ilahduttavasti Lappiin on saapunut myös nuoria lapsiperheitä. Valitettavasti suomalaiset eivät pysty täyttämään sitä aukkoa, mikä syntyy, jos charterit peruuntuvat ja britit eivät saavu samalla tavoin kuin aiempina talvina, sanoo Levi Hotel Span toimitusjohtaja Sanna Leinonen.

Lisäksi suomalaiset eivät pysty paikkaamaan sitä valtavaa tulonmenetystä, mitä on ennustettu. Ulkomaalaiset tulevat Leinosen mukaan Lappiin marras-helmikuussa, jolloin suomalaiset eivät Lapissa liiku. Ulkomaalaiset käyttävät myös selvästi enemmän rahaa palveluihin kuin suomalaiset.

– Pelottaa jo ajatuskin kuinka hiljaista Levillä voi olla joulukuussa. Esimerkiksi sesonkityövoimaa ei ehkä silloin tarvita, jota on pelkästään meidän hotellissa 250 henkeä, kun perusvahvuus on 50, Leinonen sanoo.

Lapin matkailu työllistää Lapin liiton laskelmien mukaan noin 8000 työntekijää.

Rovaniemellä yöpymiset voivat romahtaa 60 prosenttia

Viime vuonna Lapissa kirjattiin 3,1 miljoonaa yöpymisvuorokautta, josta ulkomaalaisten yöpymisiä oli 1,6 miljoonaa.

Ulkomaalaisten yliedustus näkyy Lapin talvimatkailussa. Viime talvikautena Lapissa kirjattiin 1,7 miljoonaa matkailijaa, joista 1,2 miljoonaa oli ulkomaalaisia.

Suosituin Lapin matkailupaikkakunnista oli viime vuonna Rovaniemi, jossa kirjattiin yhteensä 738649 yöpymisvuorokautta.

– Ennustamme, että koronan ja matkustusrajoitusten vuoksi Rovaniemen matkailuvuorokausien kertymä jää tältä vuodelta lähes puoli miljoonaa vuorokautta pienemmäksi kuin vuonna 2019. Pudotus on noin 60 prosenttia, sanoo Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen.

Majoitusvuorokausien tuomat euromäärät laskevat Visit Rovaniemen koostaman ennusteen mukaan noin 43 miljoonaa euroa.

Business Finlandin tietojen mukaan matkailija käyttää Suomessa majoitusvuorokautta kohden 324 euroa muuhun kulutukseen matkan aikana.

– Näin matkailijoiden Rovaniemellä käyttämä euromäärä laskisi siis yli 150 miljoonaa euroa, Kärkkäinen kertoo.

– Ensi vuodesta alkaen uskomme Rovaniemen matkailun kasvun olevan merkittävästi voimakkaampaa. Se edellyttäen, että meillä on kasvua rakentavia yrityksiä kriisistä jäljellä. Vuoden 2019 tasolle pääsemiseen menee arviolta neljä-viisi vuotta, Kärkkäinen sanoo.

– Lapin matkailun toimijat esittävät, että yli kolmen vuorokauden matkan karanteenista sekä toisen koronatestin vaatimuksesta luovutaan, sanoo Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Timo Rautajoki.

Lappilaiset vaativat Rautajoen mukaan pikaista neuvottelua hallituksen kanssa asian ratkaisemiseksi.

– Nyt uhkana on ennakkovarausten peruuntuminen, jota on jo tapahtunut, Rautajoki huomauttaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja