Mainos

Lapin joulusesonki vetää jumbojeteittäin turisteja

Ensimmäiset joulunajan tilauslennot laskeutuvat Rovaniemelle huomenna. Yli vuoden vaihteen kestävä sesonki myy hyvin, sillä kävijämäärän lasketaan kasvavan parikymmentä prosenttia vuoden takaisesta. Kysynnästä kertovat mm. liki 500-paikkaiset jumbot, jotka on ensi kertaa valjastettu joulumatkailuun.

Talvinen Rovaniemi

Äveriäiden Concorde-lentoja tulee puolestaan kolme. Loppiaiseen kestävän sesongin aikana Lapin kentillä pistäytyy kaikkiaan parisataa joulu- ja uuden vuoden matkaajia tuovaa lentokonetta. Tulijoita koneissa on noin 40 000, Matkailun Kehitys Lappi Oy:n johtaja Heleena Luusua arvioi. Rahaa matkaajat jättävät Lappiin kymmeniä miljoonia markkoja. Joulukauden kokonaispotti on noin sadan miljoonan markan luokkaa, josta ulkolaiset turistit tuovat noin puolet, Luusua sanoo.

Yön yli viipyvä ulkomaalainen käyttää tuhatkunta markkaa vuorokaudessa. Valtaosa joulumatkaajista lennätetään edelleen Britanniasta. Britit tulevat valtaosin kokemaan joulun, kun taas esimerkiksi monet saksalaiset saapuvat seuraamaan millennium-tapahtumia. Listalle on noussut myös uusia maita. Tilauslentoja tulee mm. Virosta ja Latviasta. Niin ikään venäläisten määrän odotetaan kasvavan.

Matkailuala on pyrkinyt lisäämään useampia vuorokausia ja samalla enemmän rahaa matkaansa kuluttavien turistien lukua. Hiljalleen siinä on onnistuttu, mutta muutaman tunnin päiväkäynnille saapuvien matkaajien joukko näyttää edelleen olevan niskan päällä.

Concorde-retki omassa hintaluokassaan

Valtaosa joulumatkaajista tulee Rovaniemelle. Koneita saapuu kaikkiaan noin 120, lentoaseman päällikkö Ossi Komppa laskee. Uusi päänavaus on Boeing 747-jumbojen tulo. Jumbo lentää Irlannista kahdesti, ja kerralla saapuu vajaat 500 matkustajaa. Kahdesti laskeutuu Rovaniemelle myös yliäänikone Concorde, joka 1980-luvun alkupuolella aloitti joulun lentoturistien tulon Lappiin.

British Airwaysin Concorde saapuu ensimmäisen kerran 19. joulukuuta. Mukana on satakunta matkustajaa, joiden päivän joulupaketti on perinteisesti todella kallis - enimmillään pitkälti yli 10 000 markkaa. 19. joulukuuta lentää Concorde myös ainoan lentonsa Ivaloon. Lennättäjänä on Air France.

Ivalo ottaa vastaan yhteensä kolmisenkymmentä joulunajan lentoa, lentoaseman päällikkö Matti Sorvari kertoo. Kittilään lennetään yli 40 kertaa, ja kolmisen vuotta sitten aloitetut Enontekiön joulukäynnit ovat niin ikään nousussa. Sinne odotetaan yhdeksää konetta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.