Läpäisisitkö Marskin upseeritestin? Ryypyllä se selviää

Historioitsija Vera Von Fersen paljastaa, millainen suhde marsalkka Mannerheimilla oli alkoholijuomiin sekä kuuluisan Marskin ryypyn historian.

Suurin osa suomalaisista ja erityisesti vanhempi sukupolvi on varmasti kuullut puhuttavan Marskin ryypystä. Juomalla viitataan tietysti Suomen marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimiin, joka keksi ryypyn ratkaisuna sota-ajan pahanmakuiseen alkoholiin.

– Sodassa alkoholia ei ollut paljoa saatavilla. Vanhetessaan vahvan alkoholin maku ja laatu heikkeni ja heikkeni. Niinpä Mannerheim pyysi vanhempaa adjutanttia sekoittamaan alkoholiin jotain, jotta paha sivumaku peittyisi. Marskin ryyppy on resepti, jonka Mannerheim hyväksyi, historioitsija ja entinen Mannerheim-museon intendentti Vera Von Fersen kertoo.

Mitä Marskin ryyppyyn sitten perinteisesti sisältyy?

– Tämä resepti löytyi Mannerheimin kodin keittiökaapin oven sisäpuolelta: 2 cl vermuttia (kuivaa, ranskalaista) ja 1cl giniä yhtä litraa "Rajamäen akvaviittia" kohti. Resepti on Mannerheimin taloudenhoitajan Berta Haglindin ruutupaperille käsin kirjoittama.

Snapsilasi ja vakaa käsi paljastivat upseerin

Historioitsija Vera Von Fersenin mukaan ylipäällikön pöydässä talvi- ja jatkosodan aikana nautitut alkoholit maksoi poikkeuksetta Mannerheim itse omista henkilökohtaisista varoistaan. Syynä tähän oli ensinnäkin se, ettei Suomen sotaväen muonitukseen kuulunut alkoholi.

– Mannerheim ei myöskään halunut, että leviäisi huhu, jonka mukaan sodan aikana päämajassa juotiin valtion laskuun. Mannerheimin mielestä alkoholi kuului sivistyneeseen ruokailukulttuuriin, mutta humalahakuista juomista hän ei hyväksynyt.

Päämajassa nautittiin sotien aikana lounaalla yksi snapsi, illallisella kaksi. Lasi kaadettiin aina piripintaan.

– Siinä oli kaksi ajatusta: ensinnäkin Venäjän armeijassa oli tapa, että juomaa on niin paljon kuin voi olla ja toiseksi siitä näki, kuka on upseeri. Kun yritti nostaa piripinnassa olevaa lasia pöydältä, se, jonka käsi ei tärissyt eikä juomaa läikkynyt, paljastui upseeriksi. Upseerin käsi ei voi täristä, koska sota-aikana oma ja toisten elämä riippui kylmähermoisuudesta.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat