Läntinen toimittajaryhmä viedään Pohjois-Korean ydinkoealueelle: "Emme tiedä, milloin nousemme junaan"

Asiantuntijoita ei päästetty Pohjois-Koreaan 1:47

Pohjois-Korea päästää tarkoin vartioituna joukon johtavien länsimaisten uutisvälineiden toimittajia seuraamaan ydinkoealueensa sulkemista.

Kun Pohjois-Korea ilmoitti ydinkoealueensa Punggye-ri:n sulkemisesta, se kertoi päästävänsä sinne joukon toimittajia, tarkkailijoita ja asiantuntijoita seuraamaan tapahtumaa.

Tänään matkaan pääsi lopulta 24 toimittajaa ja kuvaajaa. Uutisorganisaatiot olivat osittain huipulta: CNN, CBS, Russia Today, AP ja Kiinan valtiontelevisio CCTV. Toisaalta uutistoimisto Reuters, yksi johtavista, ei ollut listassa. Joukkoon ei myöskään mahtunut etelä-korealaisia, eikä syytä 10 000 dollarin hintaisen viisumin epäämiselle kerrottu.

Outo lentokenttäilmoitus

Aamulla Pekingin lentokentällä oli lähtevien taululla merkintä lennosta Pjongjangiin ja lähtöaika aamuyhdeksältä. Toimittajat saivat kuvata pohjois-korealaisen tilaislentokoneen matkustamon, jossa viehättävät lentoemännät hymyilivät. Kone lähti lopulta 9.48 mutta se laskeutuikin Wonsanin koilliseen satamakaupunkiin Pjongjangin sijasta.

– On kiire matkatavaroiden kanssa, mutta emme tiedä milloin nousemme junaan kohti ydinkoealuetta, sanoi uutistoimisto AP:n toimittaja Rafael Wober kameralleen Wosanissa.

Uskoako vai ei?

Ryhmän määränpää on Pohjois-korean koilliskulmassa oleva ydinkoealue, jonka maa on juhlallisesti luvannut poistaa käytöstä tarpeettomana nyt, kun ydinase on valmis.

Käytännössä sulkeminen tehdään räjäyttämällä maanalaiset ydinkoetunnelit. Spektaakkeli voi olla tarpeeton, jos geologien arvio siitä että vuori olisi romahtanut viime syyskuun ydinkokeessa pitää paikkansa.

Lähipäivien näytöksen tuntua lisää se, ettei ryhmään päästetty ydinaseiden asiantuntijoita, jotka voisivat ammattilaissilmin jopa tehdä havaintoja. Yksi havainto Pohjois-Koreasta tuntuukin olevan, että mikään ei ole miltä näyttää.

Lue myös:

    Uusimmat