Lännen Media: Kouluissa edelleen liian vähän psykologeja

Koulupsykologia ei vieläkään löydy läheskään jokaisesta koulusta tai edes kaikista kunnista, kertoo Lännen Media. Psykologien määrää on Lännen Median mukaan lisätty monissa kouluissa 2010-luvulla, mutta silti kaikkialla ei ole vielä päästy lain edellyttämälle tasolle.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tietojen mukaan viime lukuvuonna koulupsykologipalvelua ei ollut lainkaan tarjolla tai siitä ei ollut tietoa 12 prosentissa Suomen kaikista peruskouluista.

Lukiossa ja ammattikouluissa tilanne on huonompi. Lukuvuonna 2013–14 psykologi puuttui tai ei ollut tiedossa joka neljännessä lukiossa ja yli puolessa ammattikouluista. Tiedot selviävät THL:n ja Opetushallituksen selvityksestä.

Jokelan ja Kauhajoen koulusurma-aikaan 2007–08 psykologeja oli 62 prosentissa Suomen lukioista ja 49 prosentissa ammattikouluista.
– Ammattikouluissa psykologien määrä siis heikkeni, ei suinkaan parantunut, THL:n asiantuntija Kirsi Wiss kertoo Lännen Medialle. 

Suomessa keskusteltiin koulusurmien jälkeen paljon koulupsykologien tarpeesta ja oppilashuollon ennaltaehkäisevästä merkityksestä.

Eduskunta päätti sisällyttää toisen asteen oppilaitokset uuteen oppilashuoltolakiin, joka astui voimaan kaksi vuotta sitten. Nykyisin siis myös jokaisessa lukiossa ja ammattikoulussa pitää tarjota psykologi- ja kuraattoripalveluita, Lännen Media kertoo.


Lue myös:

    Uusimmat