Lämpötilaero Etelä- ja Pohjois-Suomen välillä jopa 30 astetta! Lapissa jo 15 senttiä lunta, etelässä vielä pikkutakkisää

Etelä-Suomessa lokakuun puoliväliä on vietetty hieman tavanomaista lämpimämmässä säässä. Lämpötilat ovat olleet yli kymmentä astetta, kun samaan aikaan Lapissa lämpötila on parhaimmillaan laskenut 20 pakkasasteeseen.

Lämpötilaero on siis suuri, noin 30 astetta. Käytännössä talvi on jo alkanut Lapissa, kun eteläinen Suomi vielä viettää syksyä. Parhaimmillaan Lapissa on jo yli 15 senttiä lunta.

Kylmä ilma valtaa kohta etelänkin

MTV Uutisten meteorologi Miina Manninen kertoo, että yhtä selvittävää syytä huomattavalle erolle pohjoisen ja etelän lämpötilalle ei ole.

Suomi on toki pitkä maa, mutta sen lisäksi tilannetta selittää myös Lapissa viikonloppuna vallinnut selkeys, jonka ansiosta pakkanen kiristyi yöllä. Etelässä oli taas pilvistä, ja mereltä puski lämmintä ilmaa.

Viikonloppuna tilanne kuitenkin muuttuu, sillä Etelä-Suomeenkin saapuu silloin kylmää.

– Voi olla, että lämpötila romahtaa, Manninen arvioi.

Lämpötilan muutoksen myötä etelässäkin on arvioitava uudelleen, pitääkö autoilijan ottaa viimein talvirenkaat alle. Alkavalla viikolla luvassa on sateita, jotka tulevat pohjoisemmassa veden sijaan lumena. 


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja