Lampaan lapapaisti ja minttuporkkanat 11.4.2001

Toim. Kati Nappa

1 kg:n luuton karitsan tai lampaan lapa- tai paistipala

täyte:
2-3 valkosipulinkynttä
1-2 tl rosmariinia
1 dl hienonnettua persiljaa
8-10 kpl kuivattua (pehmeää) aprikoosia (1/2-1 sitruunan raastettu kuori) 1/2-1 tl suolaa mustapippuria myllystä sitomiseen kutistettua puuvillalankaa
paistamiseen: vähän rasvaa pataan: lihalientä, vettä, punaviiniä tai serryä

Leikkaa lihaa tarvittaessa auki niin, että se on helppo täyttää ja sitoa. Levitä liha leikkuulaudalle. Sekoita keskenään silputtu tai puristettu valkosipuli, suikaloidut aprikoosit, sitruunan kuori ja hienonnettu persilja ja rosmariini sekä suola ja mustapippuri.

Levitä seos lihalle (ei toiselle reunalle, ettei pursu) ja kiedo rullalle. Sido puuvillalangalla. Ruskista liha padassa. Lisää joukkoon lihalientä tai vettä ja vähän punaviiniä tai serryä. Nestettä saa olla pohjalla pari senttiä. Nosta kansi päälle ja hauduta miedolla lämmöllä runsaasta tunnista puoleentoista tuntiin riippuen siitä haluatko että liha on täysin kypsä tai vähän rosahtava.

Anna lihan levähtää 10-15 minuuttia ennen lankojen irrotusta ja viipaleiksi leikkaamista.

Tarjoa lisäkkeeksi keitettyjä perunoita, höyrytettyä parsa- tai kurttukaalia ja minttuporkkanoita. Halutessasi voi kypsentää perunat ja muita kasviksia myös padassa.

Minttuporkkanat

4-5 porkkanaa vähän vettä
mausteliemi: 1/2 sitruunan mehu
3 rkl öljyä
2-3 tl hunajaa
ripaus suolaa
2 rkl hienonnettua tuoretta minttua tai 2 tl kuivattua minttua

Kuori porkkanat ja leikkaa ne suikaleiksi. Kypsennä mikrossa tai vesitilkassa. Sekoita kastikkeen ainekset ja kaada kastike kuumien porkkanoiden päälle. Anna maustua ainakin puoli tuntia. Tarjoa haaleana tai lämmitä esim. mikrossa. Koristele vielä tuoreella mintulla.

Lue myös:

    Uusimmat