Laktoosittomat munkkirinkilät

Helpoimmat itse tehtävät munkit ovat muodoltaan rinkilöitä, koska ne kypsyvät parhaiten tasaisesti ja nopeasti. Munkeista syntyy kätevästi laktoosittomia, kun teet munkkitaikinan simaan. Voit valmistaa munkit myös perinteisesti maitoon, mikäli laktoosittomuuden tarvetta ei ole. Muista munkkeja paistaessasi varoa kuumaa rasvaa. Iloista Vappua!

n. 30 kpl

  • 5 dl simaa
  • 50 g hiivaa
  • 1-2 tl suolaa
  • 1½ dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1-2 rkl kardemummaa
  • 1 muna
  • n. 13 dl Puolikarkeita Vehnäjauhoja (n. 850 g)
  • 1 dl laktoositonta margariinia tai öljyä
  • Paistamiseen: kasviöljyä
  • Pinnalle: sokeria

Kuumenna simaa hieman eli siis kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva tähän. Sekoita joukkoon suola, sokerit, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten, yleiskone tms. on oiva apu tähän. Lisää pehmeä rasva tai öljy alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään vedottomaan paikkaan. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Pyörittele taikinasta pikkupullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi.

Kuumenna kasviöljy valurautapadassa. Kokeile rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Leipä ruskistuu kauniisti noin minuutissa, tällöin rasva on noin 180 asteista eli sopivaa munkkien paistoon. Varo, että rasva ei kuumene liikaa ja ole muutenkin varovainen kuuman polttavan rasvan kanssa! Varo vettä ja rasvaa yhdessä: vesipisaroita ei saa joutua rasvan sekaan!

Tee sormin pullan keskelle reikä ja muodosta munkista näin rinkeli. Laita rinkelit paistumaan rasvaan, paista muutama kerrallaan. Sopivan kuumassa rasvassa munkki nousee rasvan pinnalle eli ei uppoa, mutta ei toisaalta palakaan heti. Käännä hetken kuluttua eli paiston puolivälissä, niin että molemmat puolet kypsyvät. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla lautaselle, jossa on sokeria. Pyörittele munkit sokerissa heti.

Arja Savela

Lue myös:

    Uusimmat