Mainos

Lakko laajenee: Kuljetusliitot valmiita tukemaan postityöntekijöitä – vaikuttaisi postin kulkuun raiteilla, teillä ja ilmassa

9:03
Video: Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU kertoi tiistaina suunnittelevansa laajaa lakkoa Postissa

Kuljetusliitot kertovat olevansa valmiita tukemaan postityöntekijöiden marraskuista lakkoa. Kuljetusliittoihin kuuluvat esimeriksi Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, Rautatiealan unioni RAU ja Suomen Merimies-Unioni SMU.

Kuljetusliittojen mukaan ne tekevät pikaisia päätöksiä omista tukitoimista, mikäli Posti jatkaa valmisteluja lakkolaisten korvaamiseksi esimerkiksi vuokratyöntekijöillä. Kuljetusliitot ovat saaneet myös Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUlta tukipyynnön.

PAU kertoi tiistaina suunnittelevansa laajaa lakkoa Postissa. Esimerkiksi Ilmailualan unioni IAU on jo aiemmin kertonut suunnitteluista tukitoimistaan ja Suomen Elintarviketyöläisten liitto SEL on ilmoittanut olevansa valmis tukitoimiin.

Kuljetusliitot tekevät päätöksiä tukitoimistaan omissa hallintojen kokouksissa ja liitot ilmoittavat niistä erikseen.

Tukitoimet tarkoittavat käytännössä lievimmillään sitä, että sellaiset toiminnot loppuvat, joilla on liittymäpinta Postin toimintoihin, kertoo Kuljetusliitot ry:n puheenjohtaja Simo Zitting STT:lle.

Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi, ettei Postin lähetyksiä kuljeteta.

Ääritilanteessa tuki voisi tarkoittaa esimerkiksi Merimies-Unionin osalta sitä, että alukset pysähtyvät, Zitting kertoo. Liitot päättävät kuitenkin toimien laajuudesta itse.

Posti on kertonut aiemmin, että jakeluun on odotettavissa jopa viikkojen viiveitä, jos lakko toteutuu. Arvio koskee painettuja lähetyksiä eli kirjeitä, aikakauslehtiä ja mainoksia. Myös pakettien toimituksiin voisi Postin mukaan aiheutua useampien päivien viiveitä.

PAUn mukaan postinjakelu, käsittely ja kuljetus ovat lakossa kaksi viikkoa, jollei tes-neuvotteluissa ja pakettilajittelijoiden tilanteesta päästä työnantajan kanssa sopuun. Suunniteltu lakko alkaisi maanantaina 11. marraskuuta.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja