Lakkaa käymästä vaa'alla – näin se voi vaikuttaa terveyteesi

Mitä tapahtuu, kun vaaka laitetaan kuukaudeksi pannaan? Eräs nainen päätti ottaa asiasta selvää. 

Vaaka voi olla sekä ystävä että vihollinen. Säännöllisellä painon seurannalla on puolensa; se voi auttaa seuraamaan muun muassa sitä, syötkö ja juotko riittävästi kulutukseesi nähden. Vaikka vaaka on työkalu, kaikille sen käyttö ei kuitenkaan sovi.

Yhdysvaltalaisen ravitsemusterapeutin Stacy Royn mukaan vaaka voi joidenkin henkilöiden kohdalla horjuttaa tervettä suhdetta ruokaan ja kehonkuvaan.

Yksi itsensä tästä lauseesta tunnistaneista on aktiivipyöräilijä Christina Bonnington, joka kertoo vaa’alla käynnin kuuluneen hänen päivittäisiin aamurutiineihinsa, vaikka hän ei yrittänytkään laihduttaa. Aamuinen vaa'an lukema määritteli kuitenkin usein sen, millaiseksi hän tunsi olonsa ja mistä hänen ruokavalionsa sinä päivänä koostui. 

Roy ei suosittele päivittäistä punnitsemista, sillä hänen mukaansa ruoka on paljon enemmän kuin vain kaloreita ja numeroita. Tästä intoutuneena Bonnigton päätti lopettaa vaa’alla ravaamisen kuukauden ajaksi ja katsoa, mitä hän kokeilun aikana oppisi.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Nämä asiat hän oppi kuukauden aikana.

”Tajusin, että olin tullut riippuvaiseksi vaa’an lukemasta...”

Bonnigton kertoo ensimmäisen vaa’attoman viikon olleen todella rankka kokemus. Ensimmäisten päivien aikana nainen kertoo pohtineensa useampaankin otteeseen, kuinkahan paljon hän sinä päivänä oikein mahtoi painaa. 

Punnitsemishalu johti jopa siihen, että hän pyysi poikaystäväänsä merkitsemään vaa'an lukeman muistiin hänen pidellessään silmiään kiinni punnitsemisen aikana. 

”... sitten päästin siitä irti”

Vasta noin kahden viikon jälkeen nainen kertoo päässeensä ylitse tästä lähes vastustamattomasta halusta astua vaa’alle. Haasteen puolivälissä hän kertoo ymmärtäneensä, että vaatteiden kiristyminen ja hidastunut askel kertoisivat painosta paljon enemmän kuin pelkkien numeroiden murehtiminen.

”Aloin kuunnella kehoani enemmän”

Kehon kuuntelu tarkoitti Bonningtonin mukaan hieman suurempia ruokamääriä, mikä ei ollut lainkaan pahasta.

–  Saatoin ottaa kolmannen palan illallispizzasta, vaikka normaalisti olisin sulkenut mielestäni nämä ”olen edelleen nälkäinen” -puheet, nainen kertoo.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Ruokamäärien lisääntyminen ja treenijuomien auttaminen näkyi positiivisesti myös treeneissä. Nainen kertoo tehneensä haasteen aikana useampia kovia treenejä ja tunteneen olonsa niiden aikana mahtavaksi.

”Loppujen lopuksi painoni oli hieman noussut”

Kuukauden lopussa nainen punnitsi itsensä ja sai selville, että hänen painonsa oli noussut hieman kuukauden aikana. Valmentajaansa konsultoineen naisen mukaan tämä selittyy nousseilla hiilihydraattimäärillä ja veden kerääntymisellä, eikä sitä tarvitse olla lainkaan huolissaan. Lisääntynyt paino ei ollut rasvaa.

Jatkuuko kokeilu?

Jatkossa nainen kertoo todennäköisesti punnitsevansa itsensä harvemmin kuin kerran viikossa. Hän ymmärsi, että joka aamu tapahtuva painon tuijotus saattoi vaikuttaa paljon siihen, mitä hän pisti päivän aikana suuhunsa. Vaa’an lukeman sijaan hän antaa nyt kehonsa kertoa, kuinka paljon ja mitä ruokaa keho milloinkin kaipaa.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

– Tunsin itseni onnellisemmaksi syömällä intuitiivisesti. Tämän tehdäkseni minun täytyy keskittyä siihen mitä on lautasellani, ei siihen mitä on vaa’alla.

Kokemuksensa perusteella nainen suosittelee kaikkia tarkkailemaan sydämensä sykettä ja unenlaatua vaa’an lukeman sijaan. Ne kertovat hyvinvoinnista ja terveydentilasta huomattavasti vaakaa enemmän. 

***

0:36

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja