Lakialoite uhkaa kuninkaallisten rahoja Ruotsissa – jäävätkö Carl Philip ja Madde puille paljaille?

Ruotsin kuningasperhe on kasvanut vuodesta 2010 peräti kuudella jäsenellä. Vauvabuumin myötä kuningasperheeseen kuuluu jo 12 jäsentä.

Kasvu on vaikuttanut väistämättä myös apanaasien kokonaismäärään. Apanaasi on hallitsijasuvun jäsenen vuotuinen määräraha. Määrärahoihin menevä summa on kasvanut peräti 25 miljoonalla kruunulla, eli yli 2 600 000 eurolla.

Liberaalit-puolueen edustaja Robert Hannah on tehnyt valtiopäivillä esityksen, jossa vaaditaan, että kuningasperheelle maksettavia määrärahoja leikattaisiin tuntuvasti. Hannahin mukaan määrärahoja pitäisi maksaa ainoastaan valtion päämiehille sekä kruununperillisille.

– Veronmaksajien ei pitäisi maksaa kuningasperheen shoppailumatkoja, Hannah toteaa Expressenin haastattelussa. 

– Nyt kuningasperhe saa lisää rahaa, kun perhe kasvaa, mutta he eivät tee yhtään enempää töitä rahojen eteen.

Hannahin esityksessä määrärahoja maksettaisiin siis ainoastaan valtion päämiehille sekä kruununperillisille, eli kuningas Kaarle Kustaalle sekä kruununprinsessa Victorialle. Prinsessa Madeleine ja prinssi Carl Philip perheineen jäisivät ilman määrärahoja.

Hannahin mielestä Madeleine ja Carl Philip eivät ansaitse määrärahoja, vaikka kaksikko edustaakin usein kuningasperheeseen liittyvissä tilaisuuksissa.

– Heillä ei ole ensimmäistäkään tehtävää, johon laki velvoittaisi. He edustavat täysin vapaasta tahdostaan, Hannah perustelee.

Expressen kertoo, ettei lehti tavoittanut hovin talousasiantuntijaa kommentoimaan asiaa. 

Lue myös:

    Uusimmat