Lajilegendoilta kritiikkiä nykyhiihtäjille – Frida Karlsson latasi vastapalloon: "Minä päätän siitä"

Hiihtolegendat Gunde Svan ja Thomas Wassberg kritisoivat SVT:n tuoreessa dokumentissa nykyhiihtäjiä, jotka käyttävät usein henkilökohtaisia valmentajia. Frida Karlsson kertoi Expressenille olevansa eri mieltä Svanin ja Wassbergin kanssa.¨

Yhä useammat nykyhiihtäjät käyttävät henkilökohtaisia valmentajia. Ennen oli kuitenkin toisin. Maastohiihdon nelinkertainen olympiavoittaja ja seitsenkertainen maailmanmestari Svanin menestystä selitti osittain se, että hän toimi uransa aikana omana valmentajanaan. Nykyään hiihtäjillä voi olla maajoukkuevalmentajien lisäksi omat henkilökohtaiset valmentajansa. 

– Olen yllättynyt nykyään siitä, kuinka paljon joku muu valmentaja määrittää harjoitteluasi, Svan totesi.

Svanin tavoin neljä olympiakultaa voittanut Thomas Wassberg on samoilla linjoilla.

– En oikein pidä nykytilanteesta, että heillä on tällä tavalla ohjaileva valmentaja. Heidän pitää oppia tuntemaan kehonsa ja sen tulee tapahtua jo lukioaikana, Wassberg sanoi.

Menestystä nykyään maastohiihdossa niittävät Ebba Andersson ja Frida Karlsson molemmat käyttävät henkilökohtaisia valmentajia. Anderssonia valmentaa hänen isänsä Per-Ola ja Karlssonia Per Nilsson. Kummankaan mielestä heidän valmentajansa ei päätä harjoittelusta sataprosenttisesti.

– Olen todella vahvasti mukana tekemisissäni. Olen loppujen lopuksi se, joka toteuttaa sen. Pallottelen kuitenkin myös asioita isäni kanssa. Jos olisin itse koko ajan vastuussa, niin asiat olisivat todennäköisesti riistäytyneet käsistä, Andersson totesi Expressenille.

Anderssonin yhteistyö isänsä kanssa on toiminut hyvin, sillä viime vuonna hän voitti kaksi MM-kultaa Planicasta.

– Kun sinulla on vain oma näkökulmasi asioihin, niin sinulta voi mennä jotain ohi. Silloin on hyödyllistä saada toisenlaista näkemystä, Andersson sanoi.

Andersson kuitenkin myöntää, että legendoilla on oma pointtinsa ja ettei kaiken tarvitse olla mustavalkoista. Karlsson uskoo Anderssonin tavoin, että valmentajalla tuskin on täyttä valtaa hänen harjoittelussaan.

– Minä päätän omasta harjoittelustani, mutta käyn asioita tietysti läpi Perin kanssa. Olen hyvin paljon mukana ja menen paljon tunteen mukaan. Tiedän, että monet haluavat valmentajan, joka hallitsee kaikkea. Näin voi käydä muissa maajoukkueissa, joissa päävalmentaja päättää kaikesta, mutta minä en tee niin, Karlsson päätti.

Lue myös:

    Uusimmat