Mainos

Lainavertailu kannattaa – näin säästät rahaa lainassasi

Haetpa autolainaa tai yhdistelylainaa, lainojen vertailu on erinomainen keino säästää rahaa. Lainavertailusivusto tekee vertailusta helpompaa, sillä se kokoaa kymmenet lainat yhdelle sivulle. Kokosimme tähän artikkeliin tärkeimmät vinkit edullisen lainan löytämiseen.

Edullisimman lainan löytämällä voi säästää jopa satoja euroja vuodessa. Vaikka kulutusluottojen korot ovat laskeneet korkokaton kiristämisen myötä, on lainojen hinnoissa yhä selviä eroja. Suurissa lainasummissa erot lainan kuluissa voivat olla jopa tuhansia euroja koko laina-aikana.

Matchbanker lainavertailu -sivusto kokoaa kymmenet lainat, pankit ja muut rahoitusyhtiöt yhteen. Sivuston avulla lainojen vertailu käy huomattavasti helpommin, kuin jokaisen lainan hintojen tarkistaminen erikseen.

Vertailun ansiosta et maksa liikaa

Vertailun avulla kuluttaja voi löytää markkinoiden lainatuotteista sopivimman ja edullisimman.

Lainat kannattaa vertailla ja kilpailuttaa aina, kun suunnittelee lainan ottamista. Suomessa on lukuisia yksityisiä, pieniä rahoitusyhtiöitä, jotka tarjoavat vakuudettomia luottoja. Oma pankki ei automaattisesti ole edullisin vaihtoehto, mutta senkin tarjonta kannattaa toki tarkistaa. Omasta pankista saa usein pienen koron, jos pankki katsoo asiakkaan niin sanotusti hyväksi asiakkaaksi. Muussa tapauksessa oman pankin laina ei välttämättä ole edullisin.

Jos olet jo ottanut useita lainoja ja harkitset lainojen yhdistämistä, muista vertailla myös yhdistelylainat. Yhdistelylainoja on saatavilla erilaisilla koroilla ja ehdoilla, ja hinnoissa voi olla satojen tai tuhansien eurojen eroja koko laina-ajalla.

Käytännössä yhdistely tarkoittaa sitä, että vanhat, korkeakorkoiset lainat kattamaan otetaan jokin uusi, halvempi laina. Uudella lainalla maksetaan vanhat lainat pois ja jäljelle jää vain yksi velkoja ja kuukausilyhennys. Järkevästi toteutettuna lainojen yhdistely tuo säästöjä ja voit valita maksaa lainaasi nopeammin tai hitaammin pois.

Miten lainat vertaillaan käytännössä?

Pääasiallisesti lainojen vertailulla haetaan edullisinta lainaa, mutta sopivin laina voi myös olla esimerkiksi pisimmällä maksuajalla tai paikallispankista saatava laina. Oli valintakriteeri mikä hyvänsä, lainojen ehtoja voi vertailla netin vertailusivustoilla.

Vertailusivuston kautta kuluttaja näkee eri vaihtoehdot ja niiden korot. Koska lainojen korot ovat yksilölliset ja riippuvat esimerkiksi hakijan elämäntilanteesta ja tuloista, lopullisen koron näkee kuitenkin vasta lainaa haettuaan. Lainalistan korot ovat siis viitteellisiä.

Lainojen vertailua voi kuitenkin jatkaa helposti lähettämällä yhden lainahakemuksen vertailusivuston kautta useaan rahoituslaitokseen ja pankkiin. Kun lainantarjoajat palaavat tarjousten kanssa, voi lainanottaja vertailla ja valita parhaan esimerkiksi todellisen vuosikoron mukaan.

Lainoja vertaillessa kannattaa aina vertailla vain keskenään samanlaisia lainatuotteita. Esimerkiksi lainan summan ja takaisinmaksuajan kannattaa olla täsmälleen sama, sillä laina-aika vaikuttaa lainan hintaan. Näin voi varmistaa vertailevansa vertailukelpoisia lainoja, jotka voidaan järjestää todellisen vuosikoron mukaan.

Todellinen vuosikorko sisältää nimelliskoron lisäksi kaikki muut kulut, kuten tilinhoitomaksut ja laskutuslisät. Nimelliskoroltaan edullisin laina saattaa olla muuten kallis ja näin ainoastaan todellinen vuosikorko kertoo koko vuoden kaikki kulut ja lainan kokonaishinnan.

Lue myös:

    Uusimmat