Konkariauttaja Heikki Hursti huolissaan vähävaraisten selviytymisestä – perinteinen joulujuhla peruttu: "Monet käy jonossa lasten kanssa"

6:31
Mitä Heikki Hursti ajattelee vähävaraisten tulevaisuudesta? MTV Uutiset vieraili Hurstin Valinnassa kesken ruokakassien pakkauksen.

Koronakriisi on kasvattanut myös ruoka-avun tarvitsijoiden määrää. Suomen tunnetuimman ruoka-avun jakajan Heikki Hurstin mukaan ruokajonossa on näkynyt nyt korona-aikana yhä enemmän uusia avuntarvitsijoita.

Ruoka-apu.fi:n tuottaman selvityksen mukaan 74 prosenttia ruoka-aputoimijoista kertoi kävijöiden määrän kasvaneen koronakevään aikana. Kasvu oli sekä yleisintä että rajuinta keskisuurissa kaupungeissa

Mitä Heikki Hursti ajattelee vähävaraisten tulevaisuudesta ja kuinka hän itse viettää joulua? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.  

Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö eli Hurstin valinta jakaa 2400–3000 ruokakassia normaalina aikana. Nyt korona-aikana ruokakassien määrä on tippunut alle tuhanteen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että apua tarvitsevia on Helsingissä vähemmän, vaan kasseja jaetaan useammassa paikassa. Erityisesti seurakunnat ovat lähteneet tiiviimmin mukaan talkoisiin.

Hurstin valinnan nykyisen toiminnanjohtajan Sini Hurstin mukaan avuntarve näkyy myös yhteydenottojen lisääntymisenä. Puhelimitse ja viestitse tulee aiempaa enemmän yhteydenottoja.

– Joka viikko kymmenet kyselevät ruoka-avun perään. Ennen kyselyitä oli vain muutamia. 

Koronakriisin myötä ruoka-avun saajiksi on tullut paljon uusia kotitalouksia, erityisesti lapsiperheitä. Tämän tunnistaa myös vuosikymmeniä avustustyötä tehnyt Heikki Hursti. 

– Monet käy jonossa jopa lasten kanssa. 

Tänä vuonna ei järjestetä Hurstien joulua 

Koronarajoitusten takia myös vähävaraisille tarkoitettu pitkäaikainen perinne katkeaa, kun Hurstien joulujuhlaa ei vietetä. Heikki Hurstin mukaan nyt on ensimmäinen kerta, kun joulujuhla perutaan.

Vähävaraisille tarkoitettu juhla sai alkunsa vuonna 1967, kun Heikki Hurstin isä Veikko Hursti kutsui perheen kotiin viisi vähävaraista "sillan alta kerättyä rappioalkoholistia". 

– Kyllä se (juhlan peruminen) jättää ikävän loven. Siitä on joulu aina alkanut, että alkaa järjestelemään niitä.

Juhlien sijaan Hurstin valinta jakaa ruokakasseja Helsingin Rautatieasemalla joulun aikaan. 

– Me tehdään joulupussit. Pyritään, että siellä on laatikoita ja kalaa. Nyt on toiveissa, että saataisiin kinkkupalatkin. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja