Laihtunut ja ahdistunut Julian Assange on altistettu vankeudessa "kaikenlaiselle kärsimykselle" – Wikileaks-perustajan isä parahtaa oikeuskäsittelyä odottavan poikansa kohtelusta

Julian Assange pidätettiin Lontoossa 2:12
Katso video: Wikileaksin Julian Assange pidätettiin huhtikuussa.

Huhtikuussa Lontoossa pidätetyn Wikileaksin perustajan Julian Assangen terveys on hänen isänsä mukaan heikentynyt vankeudessa. Assange odottaa kuulemistaan pahamaineisessa Belmarshin vankilassa.

Tietovuotajan isä John Shipton on ilmaissut huolensa pojastaan, joka kärsii isän mukaan fyysisesti sekä henkisesti odottaessaan vangittuna helmikuussa tapahtuvaa kuulemistaan Yhdysvaltain luovutuspyyntöön liittyen. Asiasta uutisoi Independent.

– Vierailin hänen luonaan viimeksi elokuussa. Hän vaikutti hataralta ja kärsi ahdistuksesta. Hän on menettänyt paljon painostaan. Se on todella huolestuttavaa, hänen kohtelunsa intensiteetti on kasvanut kuluneen vuoden aikana, isä kertoo.

Isän mukaan on käsittämätöntä, että Assangea pidetään yhdessä maan pahamaineisimmista vankiloista, vaikka jopa YK on vaatinut hänen vapauttamistaan.

– Häntä altistetaan kaikenlaiselle kärsimykselle.

Edessä voi olla mittava vankeustuomio

Assange pidätettiin huhtikuussa Lontoon Ecuadorin-suurlähetystöstä, jossa tietovuotaja oli piileskellyt sieltä poistumatta seitsemän vuoden ajan.

Tietovuotajalle on ladeltu toistakymmentä syytettä, jotka liittyvät pääosin Assangen perustaman Wikileaksin vuotamiin, salattuihin asiakirjoihin.

Yhdysvallat on vaatinut Assangea luovutettavaksi, ja pääkäsittely asiasta alkaa ensi vuoden helmikuussa. Yhdysvalloissa Assangea saattaisi odottaa jopa 175 vuoden vankeusrangaistus.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat ilmaisseet huolensa Assangen vangitsemisesta, sekä ajasta, jonka hän joutui viettämään sitä ennen piilossa neljän seinän sisällä suurlähetystössä.

Lue myös:

    Uusimmat