Lahjuksia ja hämäräpeliä Venäjän kanssa – norjalaista ex-urheilupamppua uhkaa pitkä kakku

Anders Besseberg johti Kansainvälistä ampumahiihtoliittoa yli 25 vuotta. Häntä syytetään lahjusten ottamisesta.

Syyttäjä vaatii Kansainvälisen ampumahiihtoliiton IBU:n entiselle puheenjohtajalle Anders Bessebergille kolmen vuoden ja seitsemän kuukauden vankeutta. Norjalaista Bessebergiä epäillään korruptiosta.

Besseberg oli IBU:n puheenjohtaja vuosina 1992–2018. Syytteiden mukaan hän otti vuosina 2009–18 vastaan lahjuksia, jotka liittyivät suurelta osin Venäjään.

Bessebergin tapausta on käsitelty lähes kuusi viikkoa Buskerudin käräjäoikeudessa Hokksundissa.

Syytteiden mukaan Bessebergiä lahjottiin arvorannekelloilla, metsästysreissuilla, liisatulla autolla ja prostituutiolla. Valtionsyyttäjä Marianne Djupeslandin mukaan oikeudessa on pystytty osoittamaan kattavasti, että Besseberg otti vastaan lahjuksia. Todistajien lausuntojen lisäksi oikeudessa on esitetty todisteina sähköpostiviestejä, valokuvia ja puhelinkeskustelutietoja.

Norjassa korruptioon liittyvät tuomiot voivat olla ankaria.

Syyttäjä katsoo näytetyksi toteen, että Besseberg on saanut asemaansa liittyen kohtuuttomia etuja.

– Hän ei ollut vain yksinkertainen maanviljelijä Vestfossenista. Puheenjohtajana hän oli naiivi, Djupesland sanoi.

Syyttäjä esittää Bessebergille myös miljoonan kruunun eli runsaan 88 000 euron sakkoa. Sen ansiosta vankeusrangaistus lyhenisi puolella vuodella. Syyttäjä esittää myös, että kellot ja metsästysmuistot pysyvät takavarikoituina.

– Tämä tapauskokonaisuus on ainutlaatuinen Norjan oikeushistoriassa, arvioi apulaissyyttäjä Marthe Stömner Smestad uutistoimisto NTB:n mukaan.

Torstaina käräjäoikeudessa on puolustuksen loppulausunnon vuoro. Bessebergin, 77, arvellaan käyttävän puheenvuoron.

Besseberg jätti paikkansa IBU:n puheenjohtajana ja Maailman antidopingtoimiston (Wada) hallituksessa vuonna 2018, kun ranskalainen Le Monde -lehti syytti häntä venäläisten ampumahiihtäjien testitulosten pimittämisestä.

Lue myös:

    Uusimmat