Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Lähiruuasta voi tulla osa ammattikeittiöidenkin arkipäivää

tomaatit&kaalit
tomaatit&kaalitCopyright Alma Media Oyj 2001
Julkaistu 03.04.2001 16:00

Paikallisten maataloustuottajien ja elintarvikeyritysten tuotteiden eli ns. lähiruuan käyttö on jo suurkeittiöiden arkipäivää ainakin pienemmillä paikkakunnilla, uskoo Lappeenrannan kaupungin ruokapalvelupäällikkö Elina Särmälä. Isommissa kaupungeissa lähiruuan käyttöä voivat vielä rajoittaa tarjonnan vähäisyys ja keittiöiden ruokatuotannon suuret määrät. Särmälän mukaan tarvittaisiin useamman viljelijän tai maataloustuottajan yhteissopimuksia, että suurten keittiöiden raaka-ainetarpeet saataisiin katettua. - Suuret ammattikeittiöt suosivat vielä paljon isoja tukkuja, jotka voivat tarjota kokonaispalvelua. Se on monesti käytännön sanelema juttu, että keittiön on kätevämpi tilata kaikki yhdestä paikasta, sanoo Särmälä.

Paikallisten elintarvikkeiden saaminen suurkeittiöiden ruokalistoille vaatii myös viljelijöiltä herkkyyttä aistia keittiöiden muuttuvat tarpeet. Elina Särmälän mukaan suurkeittiöt suosivat yhä enemmän pitkälle jalostettuja tuotteita, kuten valmiiksi pilkottuja perunoita ja suikaloitua lihaa, joten lähiruuan tuottajiltakin vaaditaan valmiuksia vastata kysyntään. Keittiöiden on myös saatava varmuus siitä, että tuotetta on saatavilla koko vuoden ja toimitukset ovat joustavia.

Lähiruuan pääsy suurkeittiön raaka-ainevalikoimiin ei ole lainsäädännön puitteissakaan ihan itsestään selvä juttu. Vaikka kotikunnan elintarviketuottajien tukeminen tuntuisikin luonnolliselta ja kannatettavalta ajatukselta, joutuvat he tarjouskilpailussa samalle lähtöviivalle muiden tavarantoimittajien kanssa. - Lainsäädäntö rajoittaa osittain keittiöiden raaka-ainehankintaa. Valintaperusteina ei voi käyttää esimerkiksi kotimaisuutta tai paikallisuutta, vaan kaikki tuotteet on kilpailutettava, Särmälä kertoo. - Viljelijöille tämä on tietysti riskikauppaa. He eivät voi tuudittautua siihen, että tiedossa olisi varma ostaja. Hintojen on oltava kilpailukykyisiä, hän huomauttaa.

Lappeenrannassa kokemukset hyviä

Lappeenrannan kaupungin suurkeittiöissä lähiruuan käytöstä on kokemusta jo useamman vuoden ajalta. - Etelä-Karjala on agraarialuetta, joten paikallisten tuotteiden käyttö on täällä luontevaa, kun tarjontakin on runsasta, Elina Särmälä miettii. Hän arvelee, että karkeasti arvioiden noin puolet keittiöiden käyttämistä raaka-aineista on lähiruokaa. Särmälän mukaan kaupungin 60 keittiötä hankkivat kaiken tarvitsemansa leivän paikallisesta leipomosta, ja lihat toimittaa alueella toimiva osuusteurastamo Karjaportti. Perunastakin noin 90 prosenttia on peräisin lähiseutujen viljelijöiltä. Särmälän mukaan ympäristön maataloustuottajat ovat pystyneet vastaamaan hyvin suurkeittiöiden haasteisiin ja muutamaan tarjontaansa kysyntää vastaavaksi. Paikalliset tuotteet ovat olleet myös hinnoiltaan kilpailukykyisiä. - En usko, että tulisi yhtään halvemmaksi keskittää raaka-ainehankinnat vain yhteen isompaan tukkuun, Särmälä arvelee.

Elina Särmälä uskaltaa Lappeenrannassa saatujen hyvien kokemusten perusteella suosittaa lähiruuan käyttöä myös sellaisille suurkeittiöille, jotka eivät ole aiemmin toteuttaneet lähiruokakokeiluja. - Jos se vain on paikallisten olosuhteiden puitteissa luontevasti mahdollista, niin mikä ettei. Se on toiminut hyvin meillä, joten miksei se toimisi muuallakin, Särmälä tuumii.

Lue myös ruotsalaisen keittiömestarin Christer Lingströmin ajatuksia lähiruoasta.

(Lähde: MTV3 Internet / Finfood)

Lisää aiheesta:

ViikkohoroskooppiVesivahinko pilasi huoneiston: Paljonko vuokralaisen pitää maksaa pelkästä irtaimiston säilyttämisestä?Henri Alénin kikka edulliseen pestoon: "Ihan nerokas!"Käsittämätön näky yllätti Villen kalareissulla – tätä videota on vaikea uskoa todeksiKaikki lapsilisästä: Näin lapsilisää maksetaan vuonna 2026Tietyllä ruokavaliolla merkittävä vaikutus: Pilottitutkimus havaitsi laskun masennusoireissa
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 00:00
    Horoskooppi

    Viikkohoroskooppi

  • Eilen19:12
    Kuluttajariidat

    Vesivahinko pilasi huoneiston: Paljonko vuokralaisen pitää maksaa pelkästä irtaimiston säilyttämisestä?

  • Eilen17:32
    Ruoka

    Henri Alénin kikka edulliseen pestoon: "Ihan nerokas!"

  • Eilen16:49
    Luonto ja eläimet

    Käsittämätön näky yllätti Villen kalareissulla – tätä videota on vaikea uskoa todeksi

  • Eilen14:15
    Vanhemmuus

    Kaikki lapsilisästä: Näin lapsilisää maksetaan vuonna 2026