Lähes 900 000 suomalaista köyhyys- tai syrjäytymisriskissä, määrä kasvussa

Lapsiperheiden köyhyys on kasvussa ja leipäjonot pidentyneet 2:20
Viime kesänä lapsiperheiden köyhyys oli tapetilla.

Lähes 900 000 suomalaista oli vuonna 2021 köyhyys- tai syrjäytymisriskissä, Tilastokeskuksen elinolotilasto kertoo. Määrä kasvoi 117  000 ihmisellä vuotta aiempaan verrattuna.

Köyhyys- tai syrjäytymisriskissä olevien määrää kasvatti erityisesti suhteellisen pienituloisuuden kasvu noin sadallatuhannella ihmisellä. Pienituloisia oli noin 700  000 eli vajaat 13 prosenttia kotitalousväestöstä.

Tilastokeskuksen mukaan ihminen on köyhyys- tai syrjäytymisriskissä, jos hänen kotitaloutensa on pienituloinen, vajaatyöllinen tai kotitaloudessa esiintyy vakavaa aineellista ja sosiaalista puutetta. Tilastossa riittää, että yksikin kolmesta riskistä toteutuu, mutta ne voivat olla myös päällekkäisiä.

Suurin osa köyhyys- tai syrjäytymisriskissä olevista oli ainoastaan pienituloisia. Heitä oli vuonna 2021 Tilastokeskuksen mukaan hiukan yli 8 prosenttia kotitalousväestöstä.

Neljännes kotitalouksista ei selviäisi yllättävistä menoista

Viime vuonna noin seitsemällä prosentilla kotitalouksista oli joko vaikeuksia tai suuria vaikeuksia saada tulot riittämään pakollisiin menoihin. Osuus kasvoi hieman vuodesta 2021. Tilanne on kuitenkin parempi kuin 2000-luvun alkupuolella.

Tilastokeskuksen mukaan toimeentulovaikeudet kasvoivat viime vuonna eniten yhden huoltajan kotitalouksissa.

Suomessa on vajaat 2,9 miljoonaa kotitaloutta. Näistä noin 60 prosentilla jää Tilastokeskuksen mukaan rahaa säästöön, 40 prosentilla ei. Noin 75 prosenttia kotitalouksista selviytyisi yllättävistä menoista, 25 prosenttia ei selviäisi.

Lue myös:

    Uusimmat