Läheisriippuvuudesta toipunut Annie: Olin aina takertunut toiseen ihmiseen

Läheisistä huolehtiminen on ihmisessä hieno piirre. Mutta mitä tapahtuu siinä vaiheessa, kun välittää liikaa? Läheisriippuvuuteen sairastunut Annie Henno kertoo, kuinka hän irrottautui kierteestä.

Annie Henno noudatti vuosia elämässään kaavaa, joka on tyypillinen läheisriippuvaiselle ihmiselle. Pitkäaikaiseen ex-puolisoonsa hän tutustui jo 15-vuotiaana.

− Muutin suoraan lapsuudenkodistani ex-puolisoni perheen luokse. Siitä aloimme rakentaa yhteistä elämää, Annie kertaa.

Annie omaksui vuosien mittaan ohjailijan roolin perheessä. Hän hallitsi palettia, mutta ei tarkoittanut toimillaan pahaa.

− Minun oli vastattava perheen isoista päätöksistä, koska toinen ei ottanut asioiden suhteen vastuuta.

Annie oli yhdessä ex-puolisonsa kanssa 23 vuotta. Kaikki muuttui kerralla, kun liitto päätyi eroon.

Suoraan uuteen suhteeseen

Annien elämään oli astunut jo ennen eroa uusi mies. Hän muutti avioeron keskeltä suoraan tämän luokse.

− Uudesta kumppanista huolimatta minulla oli paha olla. Hakeuduin terapiaan. En tiedostanut, mistä oloni pohjimmiltaan johtui, vaikka jälkeenpäin on selvää, etten ehtinyt käsitellä lainkaan avioeroani.

Uuden miehen kanssa Annien käytös alkoi muuttua. Avioliitossaan johtohahmona toiminut nainen löysi nyt itsensä tilanteesta, jossa hän teki kaikkensa miellyttääkseen toista.

− Ei mennyt kauaa, kun uusi kumppanini alkoi käyttäytyä todella ilkeästi. Voin tuoreessa suhteessani huonosti, mutta yritin silti miellyttää toista.

Annie muutti muutaman kuukauden jälkeen omilleen, mutta jatkoi yhä hankalan kumppanin tapailua. Hän ei kehdannut tunnustaa edes ystävilleen, että suhde jatkui.

− Olimme tapailleet yli vuoden päivät, kun eräs ystäväni sai tietää, että mies oli yhä kuvioissa. Hän täräytti minulle, että taidat olla aika läheisriippuvainen, Annie muistelee pysäyttävää kommenttia.

Herkkä suorittajatyttö

Vähitellen Annie alkoi purkaa syitä käytökselleen. Terapia ja vertaistuki auttoivat häntä näkemään, että hän toimii läheisriippuvaisen ihmisen tavoin. Kun Annie tajusi, että hän oli ajautunut eron myötä suoraan narsistin syliin, vyyhti alkoi aueta.

− Olin aina asunut jonkun kanssa ja takertunut toiseen ihmiseen. Eron hetkellä olin helposti vietävissä. Halusin kipeästi jonkun, joka veisi vaihteeksi minua, Annie tiedostaa nyt.

Terapiassa Annie palasi lapsuuteensa. Pinnalle nousi kipeitä tunteita.

Annie oli neljästä sisaruksesta isän suosikkityttö. Nuori Annie jakoi isänsä intohimon urheiluun.

− Tajusin vasta tässä vaiheessa, että olin lapsuudessani omasta mielestäni vanhemmilleni olemassa vain suorittamisen kautta. Olin herkkä ja tunteellinen nuori tyttö, ja isä kohteli minua omana jatkeenaan.

Annie alkoi tuntea voimakasta raivoa vanhempiaan kohtaan.

− En silti syytä vanhempiani mistään. He tekivät tuolloin mitä pystyivät. Olin itse liian tunnollinen, Annie tajuaa itsetutkiskelun myötä.

Yksin voi selvitä

Annie toipui neljän vuoden terapian myötä siinä määrin, että hän auttaa nykyään muita läheisriippuvaisia perustamassaan yhdistyksessä.

− Omat kokemukseni saavat jonkun merkityksen sillä, että voin auttaa muita, Annie sanoo.

Menneisyydestä irrottautuminen vaatii lujaa tahtoa. Narsistinen ex-kumppani herättää yhä kaipauksen, vaikka tämä kohdisti Annieen paljon henkistä väkivaltaa.

Annie ei ole kuitenkaan valinnoistaan katkera. Hän on tällä hetkellä ihmissuhteessa, mutta asuu omillaan.

− En ole ollut vielä koskaan yksin. Se on tuntunut todella pelottavalta. Olen itsenäistynyt valtavasti ja oppinut, että pärjään yksin. Se on suuri askel ihmiselle, joka on aina takertunut toiseen.

Studio55/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat