Laatikko- eli Bag in Box-viinit

Yleisesti oletetaan, että niin sanotut laatikkoviinit eivät ole mitään suuria viinejä, jotka saavat hienoja arvosteluja lehdistössä. Pikemminkin päinvastoin. Monesti laatikkoviinit mielletään halvaksi roskaksi, jota ei ole jaksettu pullottaa. No joskus näin onkin; mutta harvemmin Suomessa. Viinikriittisten kuluttajien kannattaisi maistaa niitä viinejä, joita Euroopassa paikallisesti kulutetaan suuria määriä ja jotka maksavat vain murto-osan Alkon halvimmista viineistä. Niitä viinejä saatetaan tankata bensatankkisysteemillä Jerry-kannuun litratolkulla viinitalon nurkalla. Siinä vasta pakkaus!

Laatua?

Suomessa sekä pakkauksella että sen sisällöllä on tiukat laatuvaatimukset. Viinit testataan laboratorioissa ja pakkauksista mitataan hapenläpäisyä, niin muovista kuin hanastakin. Viinin myyntiaika on rajoitettua ja kartonginkin tulee olla kestävää ja Alkon hyväksymää.

Jon Fredrikson Gomberg, Fredrikson & Associatesilta Yhdysvalloista on todennut, että mikäli viini halutaan pitää teknisesti tuoreena ja raikkaana niin bag-in-box on parempi pakkaus kuin koskaan. "On kenties paradoksi, että vaikka pakkaus on hyvä, eivät kuluttajat ole valmiita maksamaan enempää laatikon imagon takia." Yritä siinä sitten pakata laadukasta nuorena nautittavaa viiniä laatikkoon.

Bag-in-Box pakkaus ei ole mikään halpa ratkaisu. 1.5-litran laatikko maksaa yhtä paljon kuin mitä 12.sta pullon pullotus. Tämän lisäksi maahantuojan tulee hankkia analyysit pakkauksesta ja viinistä. Ja koska pakkausmuoto on uudehko ratkaisu, siihen kohdistuu jatkuvaa laadunparantamispainetta. Perinteinen lasipullo on jo käynyt läpi pitkän kehitysohjelmansa löytäen nykyisen muotonsa.

Skandinavia on Bag-in-Boxien parhaita myynti-alueita

Skandinaviassa laatikko-viinit ovat löytäneet markkinansa ja markkina-aikansa. Niin sanottuna mökkikautena eli loppukeväästä alkusyksyyn laatikkoviinien osuus myynnistä kasvaa radikaalisti. On ollut puhetta jopa 60–70% osuudesta viinien kokonaismyynnistä tuona aikana. Syythän ovat selvät. Pakkaus on keveämpi ja siihen mahtuu enemmän tavaraa. Rikkoutumisen riski on pienempi ja vaikka niin kävisi, ei vene tai mökin piha ole täynnä siruja. Toisaalta voit koska tahansa avata pakkauksen ilman viinipullonavaajaa ja ottaa lasillisen tai pari. Ei ole huolta viinin pilaantumisesta, sillä avattu pakkaus pitää viinin kunnossa ainakin viikon verran.

Miten perinteisessä viinimaassa Ranskassa?

Myös Ranskassa on havahduttu pakkauksen etuihin. Vuonna 2002 Ranskan viininkulutuksesta 1 % oli laatikkoviinejä, mutta litroina se vastaa lähes koko yhdysvaltain laatikkoviinien myyntiä. Ranskalaiset ovat myös havainneet, että juuri Skandinaviassa kiinnostus laatikkoviinejä kohtaan kasvaa enenevässä määrin, joten yhä useammat tuottajat pakkaavat viinejään laatikoihin myyden niitä meille. Laatu on myös noussut keskeisemmäksi asiaksi. Monet tuottajat ovat alkaneet pakata keski-hintaisia viinejään laatikoihin. Milloin tulee ensimmäinen AC Chablis Bag in Boxissa? Sitä jäämme odottamaan.

Seuraavaksi Bag in a Barrel?

Bag-in-Boxit ovat saamassa haastajan niin sanotusta Bag-in-Barrelista. Bulgarian paras viinintuottaja Domaine Boyar on tuonut markkinoille kolmen litran tynnyrityyppisen ratkaisun, joka on toki vielä näyttävämpi kuin pahvilaatikot. Se on myös täytetty heidän Reserve Cabernet Sauvignonilla ja Reserve Merlotilla, kumpikin on vuosikertaa 2000. Tällä pakkauksella pyritään tuomaan laatikko ruokapöytään sopivaksi. Toivottavasti tuote on pian saatavilla myös Alkosta.

Viinikoulu: Sommelier Petri Pellinen/ Ruokala

Lue myös:

    Uusimmat