Lääkkeitä määrätään holtittomasti

Lääkkeiden käyttö lisääntyy Suomessa jatkuvasti. Varsinkin vanhuksille määrätään lääkkeitä, jotka eivät sovi tai ole tarpeen. Lääkäriltä toiselle siirtyvät potilaat saavat uudelta lääkäriltä lääkkeitä ilman, että vanhaa lääkitystä on edes katsottu.

Lääkehuollon lehtori, näyttötutkintomestari, farmaseutti Alli Puirava kertoi Studio55:n haastattelussa, että terveydenhuollon ammattilaiset eivät innostu Suomessa keskustelemaan ongelmista

Uni- ja nukahtamislääkkeitä, päivärauhoittavia sekä psykoosilääkkeitä määrätään hyvin hölläkätisesti. Psyykenlääkkeitä käytetään aivan liikaa pitkäaikaislaitoksissa, mutta sama ongelma on myös kotona asuvien vanhusten keskuudessa, Turun yliopiston yleislääketieteen professori Sirkka-Liisa Kivelä kertoo.

Kivelän mukaan useiden lääkkeiden lisäksi vanhuksille määrätään liian suuria lääkeannoksia. Iäkkäillä maksan ja munuaisen toiminta on hidastunut ja siksi yli 75-vuotialla lääkeannosten pitäisi pääsääntöisesti olla pienempiä kuin työikäisillä. Tämä koskee suurta osaa määrättävistä lääkkeistä.

Jyrki Hämäläinen valitettava esimerkki

Legendaarinen viihdealan monitaituri ja rock-mies Jyrki Hämäläinen menehtyi äkillisesti sairaskohtauukseen hieman yli vuosi sitten. Hämäläisen lähipiiri epäilee, että hänelle oli määrätty tarpeettomia lääkkeitä, ja että lääkehoidon epäonnistuminen oli syynä Hämäläisen kuolemaan.

Perheystävä Hannu Hietanen keräsi Hämäläisen reseptien tiedot ja toimitti ne eteenpäin ammattilaisten tarkasteltaviksi.

Alli Puirava selvitti Jyrki Hämäläisen lääkekavalkadia ja annostusta hänen kuolemansa jälkeen. Puirava ryhtyi tutkimaan asiaa Hämäläisen ex-vaimon Arja-Liisa Inguksen pyynnöstä. Puiravan mukaan Hämäläisen kohtaloksi koitui järjestelmän heikkous. Jyrki Hämäläinen käytti ennen kuolemaansa eri lääkärien määräyksestä yhdeksää erilaista lääkevalmistetta.

Studio55:n haastattelema lääkäri Antti Heikkilä on Hämäläisen lähipiirin kanssa samoilla linjoilla sanoessaan, että lääkkeiden määrä oli hurja.

Hämäläisen lääkelistaan kuului erilaisia mielialalääkkeitä, vaikka Heikkilän mielestä Hämäläinen ei ollutkaan mielenterveyspotilas ainakaan siinä mielessä, mitä perinteisesti ymmärretään.

- Kyllähän se osoittaa myös lääketieteen ja lääkärityön heikkoutta, ratkaistaan pillereillä sellaisia asioita, jotka eivät ole ratkaistavissa pillereillä, vaan ne kuuluvat olennaisena osana elämään.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat