Lääkeyhtiö AstraZeneca alkaa testata yhdistelmärokotetta venäläisen Sputnikin kanssa

Lääkeyhtiön mukaan rokotteita yhdistämällä saatetaan saada aikaan voimakkaampi immuunivaste.

Lääkeyhtiö AstraZeneca alkaa testata rokotetta, jossa on yhdistetty sen yhdessä Oxfordin yliopiston kanssa kehittämän rokotteen ja Venäjällä kehitetyn Sputnik V -rokotteen elementtejä.

AstraZenecan Venäjän-osasto kertoi asiasta perjantaina. Venäläiset olivat tarjonneet AstraZenecalle mahdollisuuden hyödyntää Sputnik V:tä rokotteensa jatkotesteissä.

Yhtiön mukaan eri rokotteita yhdistämällä voi olla mahdollista saada aikaan tehokkaampia rokotteita. Testit alkavat vuoden loppuun mennessä.

– Eri covid-19-rokotteiden yhdistelmät voivat olla tärkeä askel kohti laajempaa suojaa, koska ne saattavat tuottaa vahvemman immuunivasteen ja niiden saatavuus voi olla parempi, AstraZeneca sanoi tiedotteessaan.

Sekä AstraZenecan AZD1222-rokote että Sputnik V ovat niin sanottuja vektorirokotteita, toisin kuin Pfizerin ja Modernan rokotteet, jotka perustuvat RNA-teknologiaan.

300 miljoonaa rokoteannosta

Brittiläis-ruotsalaisen AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämä rokote osoittautui testeissä 70-prosenttisen tehokkaaksi koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan.

EU on varannut AstraZenecan rokotetta 300 miljoonaa annosta, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että Pfizerin ja Modernan rokotteet saavat käyttöluvan ennen sitä.

Gamaleja-tutkimusinstituutin kehittämän Sputnik V -rokotteen kolmannen vaiheen kliiniset testit ovat vielä kesken. Kehittäjien mukaan rokotteen tehokkuus on alustavien tulosten mukaan 95 prosenttia.

Venäjällä aloitettiin viime viikolla laajamittaiset rokotukset. Sputnik V ei ole mukana EU:n rokotehankinnoissa.

Lue myös:

    Uusimmat